Hoppa till innehåll

SKEF – Trygghetsstämpeln bland snabblån

Vad är SKEF?

När vi talar om trygghet bland snabblån är det många som historiskt sett har höjt på ögonbrynen. Tänker man på var lånebranschen befunnit sig tidigare är det kanske inte så konstigt. Det vanliga man hör är att branschen skulle vara oreglerad, eller att långivaren enbart försöker att utnyttja den som befinner sig i behov av ett snabbt korttidslån. Men stämmer detta verkligen? Klart och tydligt – nej.

Svenska konsumentkreditföretag ekonomisk förening (SKEF) grundades 2013 och har sedan dess fungerat som ett marknadsreglerande organ för den svenska lån- och kreditbranschen. Med inriktning på snabba korttidslån och mindre krediter undersöker föreningen sina medlemmar genom att kräva att verksamheten har en hälsosam företagsetik, bedrivs utefter sunda principer, förhåller sig till svensk lagstiftning och förvaltas efter långsiktiga mål.

Syftet med SKEF är att se till att låntagaren inte hamnar i en dålig situation p.g.a. tvivelaktiga erbjudanden från suspekta aktörer. SKEF ger långivaren en möjlighet att särskilja sig från resterande i branschen, bland annat genom att bära SKEF:s logotyp på sin startsida. Detta märke ska betraktas som en trygghetsstämpel och dess äkthet är enkelt att verifiera via SKEF:s egna hemsida.

Däremot vill vi inte påstå att alla långivare som inte är anslutna till SKEF är oseriösa. Det finns bra långivare som inte är SKEF-anslutna, även om vi ser att de blir färre för varje år som passerar, allt eftersom fler väljer att ansluta sig.

Föreningen växer

Idag är nästan hälften av alla svenska långivare inom snabblån branschen medlemmar i SKEF. Hos dessa kan du försäkra dig om att allting går rätt till.

För att bli medlem måste långivaren stå under finansinspektionens tillsyn, följa nuvarande personuppgiftslag och ha en hälsosam företagsutveckling. Det finns en hel del andra kriterier utöver detta som långivaren måste förhålla sig till, som berör punkter såsom produkt och marknadsföring. Listan är lång och omfattande, men de punkter som vi redan har nämnt här ovan är de mest viktiga.

Medlemmar i SKEF

Skrivet av

Rebecca Adilsson

Redaktör & Innehållsansvarig

Rebecca är redaktör och ansvarig för nytt innehåll på Comparia.se. Under de senaste 5 åren har hon skrivit för bland annat Avanza, DI.se och Affärsvärlden.