Hoppa till innehåll
Allt om

Billiga lån

Alla låntagare borde sträva efter att ansöka om ett så billigt lån som möjligt. Det kvittar om du söker ett privatlån, snabblån eller kontokredit, det ska vara billigast möjliga. Vi på Comparia har gått igenom över 200 olika typer av låneprodukter och sammanställt i en undersökning hur du hittar det billigaste.

Billigaste lånet 2023

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Ränta: – 33.75 %
Löptid: 1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Ränta: – 29.40 %
Löptid: 1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare: 35
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 25 000 – 600 000 kr
Ränta: – 14.95 %
Löptid: 1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning: UC
Listade långivare 3 st
Lägsta lånebelopp 5 000 kr
Högsta lånebelopp 600 000 kr
Direktutbetalning 0 långivare
Accpeterar betalningsanmärkning 3 långivare (100.0%)

Vad är ett billigt lån?

Karaktärsdragen av ett billigt lån är låg ränta, få avgifter och allmänt schyssta villkor. Vi förklarar

  • Låg ränta innebär att räntan du erbjuds av långivaren är i spannet 3-10%. Det anser vi är ett billigt lån. Viktigt är dock att skilja på nominell och effektiv ränta, mer om det i nästa steg.
  • Få och låga avgifter är till exempel uppläggningsavgift, avi-avgifter och andra administrativa avgifter som långivaren tar ut i samband med att lånet läggs upp eller löper på. Räntan (nominell) plus avgifter blir tillsammans den effektiva räntan för lånet. De vill säga kostnaderna i förhållande till lånebeloppet.
  • Schyssta villkor utöver räntan och avgifter är återbetalningstiden och vilken typ av amortering. En rak amortering ger en lägre totalkostnad för ditt lån.

Vilken bank är billigast?

Sveriges billigaste bank just nu enligt Expresen är Lendo (förmedlare) som erbjuder ränta från 2,95%. De erbjuder även en fri uppläggningsavgift som gör att uppsättning av lånet är helt kostnadsfritt. Av den anledningen kommer den effektiva räntan att sjunka och på det stora hela blir lånet billigare än om du väljer en långivare som har uppläggningsavgift.

Generellt är banker som erbjuder privatlån billigare än kortare krediter som snabblån, SMS lån och kontokrediter. Om möjligt välj därför denna låneform före andra alternativ.

Bästa valet: billigt privatlån

Det bästa valet av alla lån är ett billigt privatlån. Privatlån kallas ibland för blancolån och är ett lån utan säkerhet. Dessa är billigare i förhållande till snabblån och räntan baseras på din ekonomiska situation.

Så ökar du dina chanser för ett billigare privatlån:

  1. Ha en medsökande
  2. Lämna samtliga uppgifter om din inkomst
  3. Ta in förslag från flera banker (via låneförmedlare)

Tips för det billigaste privatlånet

Med några smarta knep och du minska din totala lånekostnad med ganska mycket. Det är viktigt att komma ihåg i hela processen att viss förhandling av räntan kan komma göra skillnad, framförallt på större lån som t.ex. bolån när du lånar för bostad.

1. Jämför alltid

Att nöja sig med första bästa är ett klassisk misstag när det kommer till att låna pengar. Det du ska göra är att jämföra mellan olika långivare och se vad de kan erbjuda dig. Idag finns det smarta tjänster som endast kräver en kreditupplysning och du kan få förslag från över 30 olika banker som erbjuder privatlån. En aktör som förmedlar denna tjänst kallas för låneförmedlare och exempel är Lendo, Advisa och Zmarta.

2. Medsökande

För många är det inte en möjlighet. Antingen att man inte vill eller så har man ingen att fråga för att bli medlåntagare på ens nya privatlån. Men ur bankens perspektiv innebär det en delad risk för deras lån och därmed kan man tänka sig sänka räntan.

Ansökning med medlåntagare är enkelt. Du fyller bara i personens personnummer och namn i samband med ansökan och det går enkelt att godkänna med hjälp av BankID.

3. Samla dina smålån

Klassiska lyxfällan-tipset gäller även här och det är att samla dina lån och krediter. Flera små lån och olika banker kommer göra att din kreditvärdighet är lägre och banken anser sig ta en större risk. Större risk kommer ge dig en högre ränta och där med en högre kostnad för lånet. I detta fall när vi söker efter det billigaste lånet i Sverige vill du ha en låg ränta. Försök därför samla mindre lån till ett stort om möjligheten finns.

Vanliga frågor

Vilket lån är billigast just nu?

Enligt vår undersökning och data från Expressen är Lendo billigaste privatlånet just nu på 2,95% ränta.

Vad gör ett lån billigt?

Sammantagna kostnader i form av ränta och avgifter kommer påverka din totala lånekostnad och avgöra om det är billigt eller inte.

Vad är klassiska exempel på dyra och onödiga lån?

All form av kort avbetalning, delbetalning och snabba låneformer har hög ränta och anses vara dyra i förhållande till ett privatlån.