Hoppa till innehåll
Allt om

Lån utan UC

Genom att dra i slidern och markera dina lånekriterier kan du enkelt jämföra långivare som inte tar UC. Vi presenterar högsta och lägsta ränta så att du lätt kan se totalkostnaden.

Låna pengar utan UC

Lånebelopp: 1 000 – 40 000 kr
Ränta: 43.50 – %
Löptid: 1 – 12 mån
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Ja
Kreditupplysning: Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp: 2 000 – 70 000 kr
Ränta: 42.50 – %
Löptid: 3 mån – 8 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Direktutbetalning: Ja
Kreditupplysning: Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp: 1 000 – 20 000 kr
Ränta: 39 – %
Löptid: 1 mån – 3 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning: Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Listade långivare 3 st
Lägsta lånebelopp 1 000 kr
Högsta lånebelopp 70 000 kr
Direktutbetalning 2 långivare
Accpeterar betalningsanmärkning 2 långivare (66.7%)

Vad betyder det att ta ett lån utan UC?

Till att börja med kan vi reda ut vad skillnaden mellan UC och kreditupplysning är. UC är en förkortning av Upplysningscentralen som är den största aktören i Sverige inom kreditupplysningar. Tar man ett lån via en traditionell bank så är det till UC som förfrågan om kreditupplysning går. UC ägs dessutom av svenska affärsbanker. UC är det äldsta och en av de mest kända aktörerna som gör kreditupplysningar. Förutom UC finns det ett flertal andra aktörer som utför kreditupplysningar, för att ge några exempel kan vi nämna Creditsafe, Bisnode, Soliditet och Business Check.

Att ha många förfrågningar hos UC påverkar ens kreditvärdighet negativt så en av de positiva delarna med att ta ett lån utan UC är att man får sin kreditupplysning tagen av ett annat kreditföretag, som inte har med UC att göra. Därmed ökar ens kreditvärdighet hos UC vilket gör det lättare i framtiden om man vill ta ett större lån för t.ex. bostadsköp eller liknande hos en bank.

Görs det en kreditupplysning när man tar lån utan UC?

Det viktigaste att ha i åtanke när man tar ett lån utan UC är det faktum att det fortfarande kommer göras en kreditupplysning. Om det finns någon långivare som bestämt hävdar att det inte görs någon kreditupplysning alls ska man vara vaksam, eftersom det är olagligt enligt sveriges lag att ge ut lån utan att göra någon form av kreditupplysning.

I och med att det alltid utförs någon form av kreditupplysning när man tar ett lån kan begreppet lån utan UC ibland vara missvisande. Skillnaden med att ta ett lån utan UC är att kreditupplysningen utförs av ett annat bolag. Vilket bolag det är som gör kreditupplysningen är beroende på vilken långivare man vänder sig till.

När det gäller snabblån görs allt mer sällan upplysningen hos UC utan hos de mindre kreditupplysningsföretagen som Bisnode eller Creditsafe. Att kreditupplysningen utförs av ett mindre bolag kan vara en fördel för den som är intresserad av att ta flera snabblån eftersom de låneansökningar du gör endast registreras hos ett kreditupplysningsföretag. Lånar man till exempel av en långivare som gör sin kreditupplysning hos Creditsafe så syns inte din kreditupplysning hos UC. Att dina ansökningar inte syns hos UC kan vara en fördel eftersom banker generellt inte tycker att det ser bra ut om man har ansökt om mindre krediter tidigare.

Creditsafe

Creditsafe är den största kreditupplysaren efter UC. Creditsafe har funnits i över ett decennium och har kompletta kreditupplysningar på samtliga personer över 15 år som är folkbokförda i Sverige. I deras kreditupplysningar tittar de tillbaka tre år på ens inkomstuppgifter, nya eller historiska betalningsanmärkningar i form av skuldsanering, utmätningsförsök samt aktuellt och historiskt skuldsaldo hos Kronofogden, kreditvärdighet och fastighetsinformation med bland annat fastighetsinnehav, köpeskillning och taxeringsvärde. Informationen hämtas bland annat från Kronofogden, Skatteverket och SPAR.

Riskbedömningen avgörs sedan utifrån en scoring på en skala mellan 1-100.

Bisnode

Bisnodes personupplysning ger underlag för att fatta beslut vid kreditgivning till privatpersoner i hela norden. Bisnode har något som de kallar Konsumentscore som modell för att utvärdera kreditvärdigheten hos privatpersoner där de analyserar tidigare betalningsmönster för att därifrån dra slutsatser om framtidens. För att göra detta väger de samman flera olika variabler och tolkar resultatet för att få fram ett användbart beslutsunderlag som bygger på en helhetsbedömning. Under Bisnode faller även Soliditet och Business Check som ni kan läsa mer om nedan.

Soliditet

Soliditet är i direkt anknytning till Bisnode när det kommer till kreditupplysningar för privatpersoner. Går man in på Soliditet och vill söka på kreditupplysningar för privatpersoner så härleds man till Bisnodes hemsida.

Business Check

Business Check är även det en del av Bisnode Kredit som erbjuder bevakning och analys av kredit- och affärsinformation för bedömning av betalningsförmågan och betalningsviljan hos företag och privatpersoner.

Lån utan UC med många förfrågningar

Viktigt att tänka på när man ansöker om lån utan UC är att dina tidigare lån syns hos alla kreditbolag och att detta brukar påverka vilken ränta du får. Därför kan det vara bra att tänka ett varv till innan man går till handling och tar ett nytt lån.

Här kan du läsa mer om att låna med betalningsanmärkning.

Vilka långivare lånar pengar utan en kreditupplysning hos UC?

Hos HittaSMSLån hittar du alla långivare som erbjuder låntagare möjligheten att ansöka om, och erhålla ett lån utan att en kreditupplysning görs hos UC. Det finns idag väldigt många långivare att välja mellan och har man möjligheten så bör man ansöka om att få låna pengar utan UC.

Varför ska man inte alltid ansöka om ett lån utan UC?

Det är inte alltid så att det lån man önskar ansöka om finns utan UC. De flesta lånen som kommer utan en kreditupplysning hos UC är lån på mindre belopp där ens kreditvärdighet inte är lika viktigt som vid lån där man exempelvis önskar köpa ett hus eller en bil. Det högsta lånet man kan få utan UC ligger på 80 000 kr.

Varför visar UC tidigare kreditupplysningar till andra sökare?

UC gör det för att ge en bra bild av låntagaren åt långivaren. En låntagare som har många upplysningar gjorda på sig kan ses som en risk för långivaren, då låntagaren ofta verkar vara i behov av lån och således kanske har en strulig ekonomisk sits. Creditsafe & Bisnode visar inte tidigare upplysningar vilket är OK för långivare som erbjuder mindre lån åt låntagare.

Vad är fördelarna med att låna pengar utan UC?

Fördelarna med att ansöka om ett lån utan UC är väldigt många och den största är att en kreditupplysning hos UC kan ha en negativ inverkan på ens kreditvärdighet medan en kreditupplysning hos ett annat bolag, som Creditsafe eller Bisnode, inte påverkar ens kreditvärdighet överhuvudtaget.

Är Creditsafe och Bisnode säkra alternativ till UC?

Ja. Bisnode och Creditsafe är stora företag och fungerar minst lika bra som UC för långivare. Det enda Creditsafe och Bisnode gör som inte UC gör är att inte tillåta andra långivare se tidigare kreditupplysningar. Man kan alltså ha hur många Creditsafe-upplysningar gjorda som helst utan att andra långivare kan se dem, vilket är bra för ens kreditvärdighet.

Vanliga frågor

Varför ska jag låna utan UC?

Om det tas många UC i ditt namn ökar din riskprognos och du får svårare att bli godkänd när du vill låna pengar. Det kan låta ologiskt men tas det många upplysningar under en kort tid försämras faktiskt din kreditvärdighet. Exakt hur mycket varje förfrågan påverkar är omöjligt att säga på förhand och beror på många olika omständigheter.

På grund av detta är den främsta anledningen att låna utan UC att du vill vårda och vara rädd om ditt kreditbetyg hos just UC.

Tar alla en kreditupplysning?

Alla långivare måste enligt lag ta en kreditupplysning men lagen säger inte att de måste använda UC, som dessutom är en ganska dyr tjänst för långivarna. Därför har många långivare gjort det till sin affärsidé att erbjuda lån utan att det tas en UC.

En del långivare använder både UC och andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe och Bisnode. Vanligt är att UC inte används vid belopp under 10 000 men det finns långivare där det går att låna upp till 40 000 kr utan UC.

Är lån utan UC oftast billigare?

Nej, tvärtom skulle vi nästan våga påstå. Lånen utan UC är nästan uteslutande sms lån och snabblån med höga kostnader, även om det på sistone också dykt upp mycket billiga och konkurrenskraftiga alternativ som erbjuder lån utan UC.

Lån utan UC är populärt bland kunder som efterfrågar ett mindre belopp, vill ha pengarna snabbt och – viktigast – inte vill att upplysningen ska synas någonstans. De andra kreditupplysningsföretagen registrerar inte antalet förfrågningar, därför blir en ansökan hos en långivare som samarbetar med dessa företag i stort sett anonym.

Hur vet jag vilka långivare som inte använder UC?

Enklast är att kryssa i rutan ”lån utan UC” högst upp på den här sidan. Då visas endast långivare som erbjuder lån utan UC. Var dock uppmärksam på att en och samma långivare kan använda t.ex. Creditsafe för belopp upp till 10 000 kr men om du ansöker om ett högre belopp än så tas det istället en UC. Om du är osäker, kontrollera med långivaren först innan du ansöker.

Hur kan jag jämföra ännu fler lån utan UC?

Om du inte hittar ett passande lån eller långivare här på Comparia, kan du istället vända dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare har flera långivare knutna till sig som partners och kan snabbt och enkelt återkomma med olika erbjudanden utifrån de kriterier du anger när du jämför lån. Ett exempel på låneförmedlare är Klara Lån.