Företagslån

Ska du låna till företaget? Här kan du jämföra alla långivare snabbt och enkelt. Vi listar räntor, avgifter och övrig information du behöver för att välja rätt företagslån 2019.

ferratum business logo

Inga dolda avgifter

Lån utan säkerhet (personlig borgen)

Lånebelopp:
20 000 kr - 2 000 000 kr

Återbetalningstid:
1 - 24 månader

Övrigt:
Läs mer

Personlig service
Utbetalning samma dag

Lånebelopp:
30 000 kr - 100 000 kr

Återbetalningstid:
2 - 18 månader

Övrigt:
Läs mer

Fedelta foretagslan

Utbetalning inom 24 h
Personlig service

Lånebelopp:
50 000 kr - 500 000 kr

Återbetalningstid:
6 - 36 månader

Övrigt:
Läs mer

froda-foretagslan

Offert via e-mail
Pengar inom 24 h

Lånebelopp:
10 000 kr - 2 000 000 kr

Återbetalningstid:
1 - 24 månader

Övrigt:
Läs mer

Fedelta foretagslan

Utbetalning inom 24 h
Personlig service

Lånebelopp:
30 000 kr - 500 000 kr

Återbetalningstid:
1 - 18 månader

Övrigt:
Läs mer

qred-foretagslan

Ingen bindningstid
Inga dolda kostnader

Lånebelopp:
10 000 kr - 1 000 000 kr

Återbetalningstid:
6 - 18 månader

Övrigt:
Läs mer

Capcito foretagslan

Utbetalning inom 24 h
Låg månadsränta

Lånebelopp:
10 000 kr - 300 000 kr

Återbetalningstid:
3 - 24 månader

Övrigt:
Läs mer

mynt-foretagslan

Helt digital tjänst
Passar små företag

Lånebelopp:
10 000 kr - 1 000 000 kr

Återbetalningstid:
1 - 18 månader

Övrigt:
Läs mer

Balanzia foretagslan

Utbetalning inom 24 h
Accepterar betalningsanmärkningar

Lånebelopp:
10 000 kr - 1 000 000 kr

Återbetalningstid:
6 - 60 månader

Övrigt:
Läs mer

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån speciellt avsett för dig som driver bolag. Ett extra tillskott i kassan kan stärka ditt företag på flera olika sätt. Ett nyetablerat företag kan få hjälp med finansiering i uppstarten medan ett väletablerat och fungerande företag kan få ekonomisk hjälp med att utveckla verksamheten och ta den till nästa nivå. Oavsett var du står är det viktigt att ha koll på företagets ekonomi för att kunna känna dig trygg i beslutet att låna pengar till företaget. 

Jämför företagslån innan du ansöker

När det är dags att jämföra företagslån och besluta om vilket som passar bäst finns det flera faktorer att tänka på. Är företaget ett aktiebolag eller enskild firma? Är verksamheten nyetablerad eller har det funnits på marknaden under en längre tid? Vad krävs för att företaget ska bli beviljat ett företagslån? Vilken typ av företagslån passar verksamheten bäst? Det finns idag flera aktörer på marknaden som erbjuder företagslån och det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln. Här listar vi några saker du bör tänka på när du jämför företagslån. Det kan vara bra att känna till att alla långivare som listas hos Comparia har tillstånd av finansinspektionen att bedriva sin verksamhet.

Företagslån med betalningsanmärkning

Både nystartade företag och verksamheter som är i en expansiv fas kan vara i behov av ekonomiska resurser. Även om du dragit på dig betalningsanmärkningar finns det idag möjlighet att låna pengar. Kombinationen av ett lån med betalningsanmärkningar kan dock vara komplicerad men det finns vissa långivare som beviljar ett lån trots betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar är nödvändigtvis inte ett resultat av dåligt omdöme eller slarv. De kan också bero på otur eller andra omständigheter som exempelvis skilsmässa, sjukdom eller en oväntad arbetslöshet. En betalningsanmärkning kan uppstå på både små och stora skulder, en skuld som är så liten som 150 kronor kan resultera i en betalningsanmärkning. Det är därför det är otroligt viktigt för både juridiska och fysiska personer att alltid betala de skulder som kan finnas. 

Det är inte Kronofogden som för register på betalningsanmärkningar utan dessa uppmärksammas genom en kreditupplysning. I samband med lån brukar en kreditupplysning utföras med hjälp av ett kreditupplysningsföretag. För privatpersoner finns betalningsanmärkningar kvar i tre år och för juridiska personer finns de kvar i fem år. Det finns långivare som är villiga att bevilja ett lån trots tidigare betalningsanmärkningar. 

Varför väljer långivare ändå att låna ut pengar till företag med betalningsanmärkningar?

Som tidigare nämnt har marknaden med lån växt enormt de senaste åren och detta har gjort att konkurrensen blir tuffare, i synnerhet när det gäller privatlån men också företagslån. Vissa långivare har då skapat en flexibel och kanske mer tolerant syn på personer- eller företags ekonomiska trovärdighet. Eftersom betalningsanmärkningar finns kvar i flera år behöver inte det innebära att företaget eller personen fortfarande har en strulig ekonomi. 

Flera långivare resonerar som så att om verksamheten fungerar bra och betalningsförmågan idag är oklanderlig - finns det ingen anledning till låta tidigare misstag påverka dagens ekonomiska situation. Dessutom tjänar trots allt låneinstitut på att låna ut pengar trots betalningsanmärkningar. Vanligtvis har lånen utan säkerhet en hög ställd ränta, vilket gör att vissa långivare ändå väljer att låna ut pengar trots befintliga betalningsanmärkningar. 

Som alltid när ett företag eller en privatperson funderar på att låna pengar är det viktigt att se över den rådande ekonomiska situationen men även den framtida. Det är viktigt att se över sina möjligheter innan beslutet om ett lån tas. Det är också väsentligt att kika upp de olika villkoren som finns för olika bolagsformer. Beroende på om företaget är exempelvis ett aktiebolag eller en enskild firma finns det olika regler och villkor som man behöver ta hänsyn till. Det är betydelsefullt att alltid komma ihåg att ett privatlån eller företagslån alltid ska hjälpa till i det långa loppet och inte förvärra den ekonomiska situationen. 

Ränta på företagslån

Beskrivning för vad ränta är brukar kort och gott vara priset på lånet. Långivaren vill självklart ha tillbaka pengarna som lånats för lånet samt en summa för att de har lånat ut pengarna. Därför betalar företag ränta på deras företagslån. Beroende på vilken långivare eller bank du väljer erbjuder de olika sorters ränta och summan varierar. Det mesta handlar om vilken risk som långivaren tar vid belåningen, desto lägre risk desto lägre ränta brukar det vara. De olika räntorna som brukar finnas bland företagslån är följande: 

Rörlig ränta
Den rörliga räntan innebär att räntesatsen på lånet styrs av en marknadsränta. Räntan förändras alltså efter hur marknaden ser ut i dagsläget. Exempelvis kan räntesatsen vara 5 % när du tecknar företagslånet men efter 7 månader kan den ha höjts till 6 % eller sjunkit till 4 %. Marknadsräntan styrs av flera olika faktorer som Riksbanken, inflation, STIBOR, LIBOR och konjunkturläget som råder. Många väljer därför att justera den rörliga räntan regelbundet, vanligtvis var 3e månad.

Bunden ränta (fast ränta)
Fast ränta eller bunden ränta är motsatsen som finns till rörlig ränta. Det är alltså en bestämd räntesats som inte kommer förändras under hela tiden lånet betalas. Vanligtvis brukar en bunden ränta vara tidsbestämd under 3 eller 5 år. Detta kan variera beroende på storleken på lånet samt andra villkor från långivaren.
När en bunden ränta används har man åtagit sig att betala lånet under en längre tid och vill man betala av lånet i förtid har långivaren rätt att ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning. Detta för att långivare ska få täckning för de inkomster som din månadsavgift skulle ha gett. Bestämmer man sig för en fast ränta får inte långivaren ändra räntan under hela låneperioden.

Nominell ränta 
Den här räntan brukar vara den grundläggande räntan som erbjuds vid ett företagslån. Långivare och banker brukar också marknadsföra företagslånet med nominell ränta som sin räntesats. Den här räntan är dock inte densamma som den reella kostnaden eftersom det också läggs till andra avgifter som exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Vill företaget veta den totala kostnaden (räntan) för lånet, behöver man istället räkna tillsammans med den effektiva räntan.

Effektiv ränta
Effektiv ränta är den totala kostnaden för ett lån. Den effektiva räntan behöver alltså framgå för att du ska kunna jämföra olika banker och långivare. Uträkningen kan se ut såhär:

Nominell ränta + Månadsavgift + Aviavgift + Uppläggningsavgift = Effektiv ränta
Eftersom det i Sverige finns fri prissättning kan långivare bestämma ränta helt fritt men den effektiva räntan måste alltid anges, oavsett vilket lån det gäller. En grundregel som är smart att förhålla sig till när man ska välja företagslån är att leta efter en så låg ränta som möjligt. Om ditt företag har hög lönsamhet brukar en lägre ränta kunna erbjudas eftersom långivare upplever att det är lägre risk att låna ut pengar till verksamheten.

Personlig borgen

Om ditt företag väljer ett företagslån med säkerhet kräver ofta långivare vissa säkerheter för att känna sig trygga i att pengarna kommer att betalas tillbaka. Det har blivit vanligare att långivare beviljar lån för en enskild firma med företagets ägare som säkerhet. Detta innebär att om verksamheten inte kan betala sina räkningar till långivaren blir den person som gått i personlig borgen ansvarig för att betala tillbaka.

Olika begrepp inom borgen

Inom borgen finns det en rad olika begrepp som är viktiga att förstå och känna till om man beslutar att använda sig av en personlig borgen. Följande är en lista på begreppen och dess förklaringar: 

Borgen - Det här innebär att en juridisk eller fysisk person tar på sig det ekonomiska ansvaret istället för någon annan. Vanligtvis omfattar ansvaret betalningar av ett lån men det kan också betyda en fullgörelse av ett avtal. Exempelvis att bygga färdigt ett hus om ett byggföretag inte fullgör det avtalet. 

Borgenär - Det här är den som har en fordran mot någon, enkelt beskrivet är det långivaren som är borgenären. Det här är motsatsen till borgensman. 

Borgensman - Det här är motsatsen till borgenär, borgensman är personlig borgen. I lagens namn heter det proprieborgen. Detta innebär att någon tar personligt ansvar att lösa en fordran för den som man har gått i borgen för, när denne inte klarar av att slutföra skulden.

Gäldenär - En gäldenär är en person som har en skuld till någon. Det kan både vara en ekonomisk skuld och en skuld i form av att exempelvis en säljare som har utlovat en vara. Beroende på skuld brukar man säga naturgäldenär eller penninggäldenär. 

Efterborgen - Det här betyder att en borgenär inte har rätt att krävas på betalning förrän det har framkommit bevis att huvudförbindelsen inte infriats.

Preskription - I de fall där det finns en preskriptionstid på huvudförbindelsen, försvinner även borgensansvaret när preskriptionstiden löper ut.

Bankgaranti - Det här är en form av borgen som en bank har möjlighet att ta på sig. Då lämnar banken exempelvis en betalningsgaranti eller hyresgaranti. Kort förklarat innebär det att banken utför ett åtagande med ett förbestämt belopp som banken har satt upp. 

Avtalsfrihet - Borgensavtal lyder alltid under avtalsfrihet vilket betyder att det går att tidsbegränsa ett borgensansvar och även sätta ett visst belopp. Detta kan också innebära att borgensman inte behöver ta ett ansvar för hela skulden, utan till ett visst belopp. Det kan också innebära att ett krav mot en borgensman behöver framställas innan ett förbestämt datum.

Vanliga frågor och svar om företagslån

Som småföretagare, hur mycket har jag möjlighet att låna?

Detta beror på olika långivare och även hur stor omsättning som verksamheten har. Det kan vara allt från några tusenlappar till miljonbelopp.

Vilken bolagsform behöver jag ha för att vara godkänd för företagslån?

Vanligtvis kräver långivare och banker att du antingen har ett aktiebolag, handelsbolag eller en enskild firma. Vissa långivare kan också godkänna kommanditbolag. Det finns olika företagslån beroende på vilken bolagsform du driver. Ett grundkrav brukar vara att företaget är registrerat i Sverige.

Vad kan företaget använda lånet till?

Företagslån går att använda till flera olika saker som exempelvis: inköp av ny utrustning, utöka produkt- och tjänsteutbudet eller anställa personal.

Hur snabbt brukar pengarna betalas ut?

Det här beror också på vilket företagslån och vilken långivare du väljer att använda. När ansökan är inskickad och långivaren har godkänt den kommer du att få en offert. Om du tackar ja och signerar offerten brukar pengarna betalas ut inom 24 timmar. Läs noga igenom vad som gäller för just det företagslån du ansöker om.

Vilka krav ställer långivare för att bevilja ett företagslån?

Kraven på företaget varierar även här men vanligtvis brukar det finnas ett omsättningskrav och att företaget har varit aktivt under minst 6 månader. Vissa långivare kräver också att alla ägare till verksamheten är bosatta i Sverige.

Går det att få ett företagslån trots betalningsanmärkningar?

Det går att få ett lån beviljat trots tidigare betalningsanmärkningar. De flesta långivare brukar dock ge ett avslag på låneansökan om det finns flera betalningsanmärkningar eller om det finns en aktiv skuld hos Kronofogden.

Är det möjligt att låna pengar till ett helt nystartat företag?

När du vill starta ett företag eller nyligen har startat en verksamhet finns det också möjlighet till ett företagslån. Vanligtvis är lånebeloppet då lägre än vid ett lån till ett redan existerande företag.