Hoppa till innehåll
Allt om

Bolåneräntor

Att då och då se över sin bolåneränta kan vara mycket smart. Du kan spara tusentals kronor varje år och idag är det inte heller speciellt svårt. Den 27 mars lämnades styrräntan oförändrad på 4,0% vilket kan vara tecken på lägre räntor framöver.

Rebecca Adilsson avatar Publicerad av Rebecca Adilsson
kim nikander profilbild Granskats av Kim Nikander
Uppdaterad
Comparia.se » Bolån » Boräntor

Sedan 2017 har Comparia.se hjälpt besökare att ta enklare ekonomiska beslut. Vi har recenserat över 100 långivare, skrivit 250 nyhetsartikel och skapat fler än 50 olika jämförelser. På resan har vi utvecklats och utvecklat stor erfarenhet av den svenska lånemarknaden. Vi har även tagit hjälp av experter på området.

Du kan lita på oss som en betrodd källa med den senaste och relevantaste informationen. Vi arbetar objektivt och använder verifierad data vid alla sammanställningar. Vårt arbete finansieras genom annonslänkar och vi kan komma få ersättning om du går vidare till en partner. Ingen av våra partners påverkar innehållet.

Bolåneräntor bild

Bäst bolåneräntor (listräntor)

BankRörlig (3 månader)
SBAB4,97%
Ikano Bank5,28%
Swedbank4,81%
Nordea5,99%
Skandia5,44%
SEB5,49%
Danske Bank5,29%
Länsförsäkringar5,74%

Vilken bank har lägst ränta på bolån?

Just nu är den bästa banken med lägst ränta på bolån Danske Bank. Deras rörliga listränta är från 4,59% till 5,79%. Anledningen till spannet är att Danske Bank erbjuder rabatter för fackmedlemmar och dig med en större kontantinsats.

Du kan ansöka om bolån hos Danske Bank enkelt via deras hemsida och har ett lånelöfte inom 2 bankdagar. Det finns ingen övre gräns på hur mycket du får ta i bolån men amorteringskravet regleras utefter din inkomst. Vi rekommenderar Danske Bank för dig som är just fackmedlem eller har en större kontantinsats. Då kan du få ett bra bolån med schyssta villkor och en låg ränta.

Jämför bolåneräntor

1. Söderberg & Partners

4.5
Lånebelopp:250 000 – 15 000 000 kr
Ränta:5 – %
Löptid:1 – 60 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Anslutna långivare:10
Kreditupplysning:UC

2. Hypoteket

4
Lånebelopp:300 000 – 20 000 000 kr
Ränta:4.5 – %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning:

3. Ordna

4
Lånebelopp:250 000 – 17 000 000 kr
Ränta:5 – %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Anslutna långivare:20
Kreditupplysning:UC

4. Zensum

3
Lånebelopp:10 000 – 600 000 kr
Ränta:3.45 – 19.95 %
Löptid:1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:20
Kreditupplysning:UC
Antal Boräntor4 st
Lägsta lånebelopp10 000 kr
Högsta lånebelopp600 000 kr
Direktutbetalning0 långivare
Boräntor som accepeterar betalningsanmärkning1 långivare (25.0%)

Uppdaterad lista: Boräntor

Söderberg & Partners5 – %
Hypoteket4.5 – %
Ordna5 – %
Zensum3.45 – 19.95 %
Söderberg & Partners15000000 kr
Hypoteket20000000 kr
Ordna17000000 kr
Zensum600000 kr
Söderberg & Partners1 – 60 år
Hypoteket1 – 20 år
Ordna1 – 20 år
Zensum1 – 15 år

Bästa bolåneräntan för dig

Den bästa räntan på bolån får du genom att vara en bra kund och våga förhandla ordentligt. Vi säger inte att du på något sätt ska vara orimlig men bankerna kommer själva inte sänka din ränta, då det är deras intäkter på sin utlåning.

Så får du bästa bolåneräntan (tips):

  • Jämför och se vad du kan få från olika banker
  • Våga säga emot och pressa bankerna emot varandra
  • Bli inte galen – räkna på hur mycket du tjänar på respektive sänkning

Sveriges bästa bolåneförmedlare/utmanare

Genom att ta hjälp av en bolåneföremedlare eller en utmanare kan du enklare komma igång och få flera förslag på bolån. Vi har granskat utbudet och undersökt de olika alternativen.

1. Söderberg & Partners – En trygg förmedlare

De flesta har en relation till Söderberg & Partners, då det är ett stort välkänt företag inom försäkring men som varit anonyma inom bolån. Vi anser att de är en trygg och pålitlig partner som kommer stötta dig i processen, och som nu även har bra räntor.

Aktuell listränta: 6,12% rörligt (3 mån)

2. Hypoteket – Utmanare till traditionella banker

Hypoteket är en utmanare som utmanar räntorna hos banker som SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank. De är ingen förmedlare som pratar med flera banker utan utmanare som finansieras genom pensions- och försäkringsfonder.

Aktuell listränta: 4,87% rörlig (3 mån)

3. Ordna Bolån – Fastighetsmäklarens plustjänst

Ordna Bolån är en del av Svensk Fastighetsförmedling och förmedlar numera även bolån. De erbjuder ingen listränta men skickar din ansökan i ett svep till banker som SBAB, Skandia, BlueStep och Nordax Bank. Ett bra sätt att komma igång och få flera konkreta låneförslag eller lånelöften.

Bild från undersökning av söderberg och partners
Söderberg & Partners är omtyckta och kan hjälpa dig ansöka om ett bolån.

Vad är en boränta?

Boränta, även kallade listräntor, är de räntor som bankerna sätter och uppdaterar regelbundet som form av prissättning på deras bolån. En högre listränta kommer innebära en högre ränta på ditt nya lån. Har du även under lånetiden en rörlig ränta kommer listräntorna att reflektera och påverka din ränta under lånet. Det kan vara både negativt och positivt.

Så hittar du lägsta bolåneräntan

Strävan efter den allra lägsta bolåneräntan finns med oss alla som har ett bolån. Det har nästan blivit ett vedertaget samtalsämne i sociala sammanhang, och den med bäst ränta är givetvis middagens kung. Vi kommer dela med oss av en process som vi rekommenderar dig använda för att skapa de bästa förutsättningarna för låg boränta.

1. Samla in förslag

Börja med att samla in flera låneförslag och erbjudanden från flera olika banker. Ofta går det att göra direkt via bankernas hemsida men det finns även flera förmedlare av bolån som hjälper dig med denna process. Nackdelen med dessa är att de inte har banker som t.ex. Nordea, Handelsbanken och SEB i sin förmedling. Du bör därför komplettera och kontakta även dessa banker.

2. Jämför och förhandla

När du samlat in flera förslag börjar du jämföra dessa. Se vilka banker och förslag som hamnar i de lägre spannet och välj ut fem aktörer för att föra en aktiv dialog med. Dialogen bör vara centrerad kring din bolåneränta och dels vad de kan erbjuda för rabatt men även vad du kan göra för att få mer rabatt. Exempel är att du flyttar sparande, försäkringar och andra delar till banken.

Denna delen av processen är svårast och du måste verkligen stå på dig. Banktjänstemän är duktiga förhandlare men det är viktigt du blir nöjd. Tveka inte att ställa bankerna emot varandra, det är oftast den mest effektfulla taktiken.

3. Acceptera och skriv på

När förhandlingen med aktörerna har fortlöpt och ni kommit överens är det dags skriva på. Detta görs när man har ett objekt att köpa eller om man ska flytta sitt befintliga lån. Till skillnad från andra lån så sköter banken transaktionen med mäklare eller till din gamla bank.

Bunden eller rörlig bolåneränta?

Den aviga frågan för alla som antingen omförhandlar eller tar upp ett nytt bolån är om man ska binda eller ha en rörlig ränta. Alla som har varit i situationen vet hur svårt valet är, och att det är flera faktorer som inte går påverka själv.

Om man förlitar sig på historisk data är rörlig ränta det bästa beslutet men det utesluter inte att bunden ränta har varit bättre under vissa kortare perioder.

Rörlig ränta – historiska bästa beslutet

Den rörliga räntan justeras av din bank var tredje månad och vid lånetillfället utgår man från en listränta. Varje bank presenterar sin listränta på sin hemsida och vi har även fastställt dessa högre upp på sidan. Listräntan är nödvändigtvis inte din rörliga ränta utan som kund kan du alltid förhandla en ränterabatt. Tillsammans med banken kommer ni då fram till en rabatt som alltid dras av från listräntan oavsett om den höjs eller sänks.

Vi rekommenderar dig att välja rörlig ränta om:

  • Du har råd med högre räntor på sikt
  • Du tror på en bättre ekonomisk situation i samhället
  • Skillnaden mot bunden ränta inte är så stor

Bunden ränta

Binda räntan kan göras på både korta och lång perioder. Vanlig är 1, 2, 3, 5 och 10 år. Du behöver inte binda hela lånet och det går även binda olika delar av lånet till olika perioder. Att binda sin bolåneränta innebär att oavsett hur listräntorna och reporäntan utvecklas kommer din ränta och betalning till banken bestå. Det är trevlig i tider då räntan stiger men kan vara frustrerande i ett omvänt scenario.

Vi rekommenderar dig att binda räntan om:

  • Din ekonomi inte tål ökad räntor och kostnader
  • Du vill ha kontroll på din boendekostnad varje månad
  • Du tror på ökade räntor framöver

Fråga en expert: Är det smart använda moderna bolånetjänster för bättre boränta?

Kim Nikander
Finansexpert

Ja! Bolånemarkanden har länge varit traditionell och banker som Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske bank har dominerat. Numera finns det flera bra ”nisch banker” som du kan vända dig direkt till eller via förmedlare.

Vanliga frågor

Hur stor del av mitt bostadslån påverkas av räntor?

Om du har ett fullt rörligt lån kommer en förändring i räntan slå emot hela ditt bostadslån. Det är dock möjligt att binda delar av bolånet så i ett fall där du bundit din bolåneränta kan den rörliga delen vara mindre, t.ex. 50%.

Vad är en bra bolåneränta?

Under starten på 2024 är en bra ränta runt 5%. Vi förväntas dock se en minskad ränta kommande året.

Skrivet av

Rebecca Adilsson

Redaktör & Innehållsansvarig

Rebecca är redaktör och ansvarig för nytt innehåll på Comparia.se. Under de senaste 5 åren har hon skrivit för bland annat Avanza, DI.se och Affärsvärlden.