Hoppa till innehåll
Allt om

Spara pengar – klokt för framtiden

Sparande är ett sätt att skapa trygghet men även förverkliga drömmar. Vi på Comparia.se hjälper dig börja med ett sparande och ger tips hur du skapar en långsiktig buffert.

Rebecca Adilsson avatar Publicerad av Rebecca Adilsson
kim nikander profilbild Granskats av Kim Nikander
Uppdaterad
Comparia.se » Spara

Sedan 2017 har Comparia.se hjälpt besökare att ta enklare ekonomiska beslut. Vi har recenserat över 100 långivare, skrivit 250 nyhetsartikel och skapat fler än 50 olika jämförelser. På resan har vi utvecklats och utvecklat stor erfarenhet av den svenska lånemarknaden. Vi har även tagit hjälp av experter på området.

Du kan lita på oss som en betrodd källa med den senaste och relevantaste informationen. Vi arbetar objektivt och använder verifierad data vid alla sammanställningar. Vårt arbete finansieras genom annonslänkar och vi kan komma få ersättning om du går vidare till en partner. Ingen av våra partners påverkar innehållet.

Spara pengar - klokt för framtiden bild

Varför ska man spara pengar?

Anledningarna till varför man ska spara pengar är flera men kan även vara högst personliga. En upplevelse av trygghet med ett sparkonto kan vara subjektivt och vissa behöver ett större sparande än andra för att känna sig trygg. Sverige är ett tryggt samhälle och vi har ett stort skyddsnät, vilket gör att sparande inte har lika stor vikt som i andra länder. Med det sagt är sparande något vi rekommenderar och alla bör sträva efter att ha någon form av buffert på kontot.

Oväntade utgifter

Ibland uppstår oväntade utgifter som bara inte kan vänta. Det kan vara reparationer av din bil eller att diskmaskinen går sönder och en ny behöver köpas. Att då ha 10 000 kr i ett sparande gör att situationen kan lösa sig smidigt. För den som inte har ett sparande kan konsekvenser bli att man behöver låna pengar av en bank eller någon närstående.

Kravlös trygghet

Även fast vi har ett samhälle som stöttar den som blir av med arbetet eller blir sjuk så kan det vara skönt ha en buffert för ökad trygghet. Om det är oroligt på arbetsplatsen kan det vara skönt veta att man kan stå utan jobb ett par månader eller vara ledig längre i en period. Det skapar en kravlös trygghet och det finns ofta flera lösningar på vardagliga problem med ett sparkonto. Utan sparkonto kan du tvingas att ta vissa beslut, för att pengarna måste in.

Rekommenderad kravlista för sparande

Vi på Comparia.se rekommenderar dig att sträva emot följande i ditt sparande.

 • Ha ett sparkonto med bra ränta
 • Spara undan två månadslöner
 • Upprätta ett sparande för dina barn (om det finns)
 • Fördela sparande i investeringar (aktier, fonder) och tryggt sparkonto

Hur mycket du ska spara

Förutsättningarna för att spara pengar innebär att man har mindre kostnader än vad lön som kommer in. Hur mycket du kan lägga åt sidan och spara är högst individuellt och alltid i korrelation med hur mycket du vill kompromissa.

Vi rekommenderar att du ska sträva emot följande:

 • Spara 5-10% av din inkomst
 • Ha två månadslöner minst på sparkontot

Olika typer av sparande

Sparande kan yttra sig i flera former. Allt från kontanter under kudden till avancerade valuta-konton. Vi på Comparia.se rekommenderar mer traditionella alternativ.

Sparkonto med ränta

Ett sparkonto med ränta kan du öppna hos de flesta banker. Banken betalar dig en procentuell ränta tillbaka på beloppet du sparar. Hur mycket du får i sparränta varierar beroende på vilka villkor banken erbjuder dig. Ofta kan du genom att låsa pengarna en längre period få en högre ränta men det finns även konton med hög flexibilitet. Fördelarna med ett sparkonto med ränta är att dina pengar är trygga och de växer enligt den räntan som erbjuds.

Fasträntekonto

Fasträntekonto är ett alternativ till vad vi kallar ”vanligt sparkonto” med ränta. Alla fasträntekonton erbjuder en fast inlåningsränta men dina pengar i bundna en viss tid. T.ex. så kan Handelsbanken erbjuda 4% ränta på belopp upp till 1 miljon kronor som du låser på deras konto i 2 år.

Tips för att spara pengar

Det finns en uppsjö av små kloka tips för att spara pengar. Vi på Comparia.se har valt ut 10 smarta tips som vi tycker har störst påverkan i slutet av månaden.

 1. Ta med matlåda – du sparar ungefär 150 kr per dag. 20 dagar i månaden. En perfekt månad sparar du ungefär 3000 kr.
 2. Samla dina avtal – Samla ihop försäkringar, lån, krediter, elavtal så att du får en så låg kostnad som möjligt
 3. Gör en budget – ett klassisk tips man ofta hör som också i praktiken är ruggigt bra och ger dig kontroll
 4. Käka mindre ut – att äta ute på restaurang kostar alltid på och värdera alltid varje besök emot vad du kan spara eller lägga pengarna på annars
 5. Köp billigare bil – en bil är alltid en fälla som kostar på. Både i bensin, avgifter och lån. Köp en billigare bil eller hitta ett billån med låg ränta
 6. Spara i fonder eller aktier – att bara spara pengar är bra, men för att även få avkastning på dina besparingar kan du få ut några procent extra
 7. Avdrag i deklarationen – smarta avdrag i din deklaration kan ge ett extra skjuts i ditt sparande när skatteåterbäringen kommer
 8. Skaffa ett kreditkort (snudd på galet tips) – genom att använda ett kreditkort kan du få bonusar, erbjudanden och poäng som sparar dig pengar. Men det kan också öka dina konsumtion
 9. Res i udda perioder – semestrar är en stor kostnad för familjer som har råd och unnar sig det. Genom att resa när det inte är lov kan du spara tusentals kronor varje år
 10. Betala fakturor i tid – dyra avgifter och räntor gör att ditt sparande minskar direkt

Skrivet av

Rebecca Adilsson

Redaktör & Innehållsansvarig

Rebecca är redaktör och ansvarig för nytt innehåll på Comparia.se. Under de senaste 5 åren har hon skrivit för bland annat Avanza, DI.se och Affärsvärlden.