Hoppa till innehåll
Allt om

Bolån

Jämföra bolån är ett av de bästa vardagsknepen för att spara tusentalskronor varje år. I rådande klimat med ökande räntor är det både värt pengar men också tyvärr en knepigare situtation. På denna sida kommer vi skriva allt om hur du går tillväga för att ansöka, acceptera och förhandla din väg till ett bolån.

Ansök om lånelöfte

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Ränta: – 29.40 %
Löptid: 1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare: 35
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Ränta: – 33.75 %
Löptid: 1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:
Kreditupplysning: UC
Listade långivare 2 st
Lägsta lånebelopp 5 000 kr
Högsta lånebelopp 600 000 kr
Direktutbetalning 0 långivare
Accpeterar betalningsanmärkning 2 långivare (100.0%)

Vi börjar enkelt – vad är ett bolån?

Ett bolån, även kallat bostadslån, är ett lån för att finansiera ett hus eller lägenhetsköp. Du behöver ha en egen insats på minst 15% och resterande 85% kan du låna av banken. Din bostad kommer att användas som säkerhet då banken anser bostadsmarknaden stabil. Varje månad betalar du en ränta och amorterar av din bostadslån.

Ansöka om bolån

För att komma igång behöver du ansöka om ett bolån. Det går att göra direkt till din bank eller via tjänster som samlar ihop dina uppgifter och skickar ut dina uppgifter till de banker som är anslutna. Exempel på sådana tjänster är Zensum, Lånekoll och Lendo.

Vid en ansökan om bolån kommer banken att kolla på din inkomst och andra lån. De bedömer din betalningsförmåga och du får därefter reda på om du får låna, och så fall hur mycket. Det finns ingen begränsning hur mycket du får låna så länge du har 15% kontanter att betala in som säkerhet.

Betala av ditt bolån

Varje månad kommer du behöva amortera och betala en ränta på ditt bolån. Hur mycket du ska amortera regleras av hur mycket av din bostads värde du har lånat.

Regler för avbetalning av bolån:

  • Belåningsgrad 70 – 85% kräver 2% amortering per år
  • Belåningsgrad 50 – 70% kräver 1% amortering per år
  • Under 50% belåningsgrad så krävs ingen amortering

Jämför lånelöfte

Om du planerar att låna till en ny bostad eller förnya ditt befintliga bolån är det av stor vikt att jämför olika aktörer och lånelöften. Att spara en procent på sitt bolån har på lån över 1 miljon kronor stor effekt. Ett lånelöfte är ett form av förhandsbesked banken lämnar på att de godkänner dig som låntagare men innehåller aldrig en skarp ränta, utan det sker i ett senare skede.

Därför är det alltid klokt att jämföra så mycket man kan men dock är det för tidigt i skedet av lånelöfte. Som förebyggande åtgärd ska man däremot samla in sig så många lånelöften som möjligt för att när det finns ett objekt man önskar köpa är det enklare att snabbt samla in flera ränteuppgifter från bankerna.

Idag finns det flera smarta tjänster som låter dig samla bolån och lånelöften från flera banker i en enkel tjänst. Ett exempel är Zenzum där du kan jämföra lånelöfte från över 10 storbanker. Ingen ansökan är bindande och du har ofta ett lånelöfte att börja jämföra inom 24 timmar.

Vad ska jag se till att ett lånelöfte innehåller?

Ditt lånelöfte ska innehålla ett skriftligt förhandsbesked på hur mycket du får låna samt giltighetstiden. Med detta underlag kan du i lugn och ro gå på visningar och eller på annat sätt leta efter din nya bostad.