Hoppa till innehåll
Allt om

Bolån

Jämföra bolån är ett av de bästa vardagsknepen för att spara tusentalskronor varje år. I rådande klimat med ökande räntor är det både värt pengar men också tyvärr en knepigare situtation. På denna sida kommer vi skriva allt om hur du går tillväga för att ansöka, acceptera och förhandla din väg till ett bolån.

Rebecca Adilsson avatar Publicerad av Rebecca Adilsson
kim nikander profilbild Granskats av Kim Nikander
Uppdaterad
Comparia.se » Bolån

Sedan 2017 har Comparia.se hjälpt besökare att ta enklare ekonomiska beslut. Vi har recenserat över 100 långivare, skrivit 250 nyhetsartikel och skapat fler än 50 olika jämförelser. På resan har vi utvecklats och utvecklat stor erfarenhet av den svenska lånemarknaden. Vi har även tagit hjälp av experter på området.

Du kan lita på oss som en betrodd källa med den senaste och relevantaste informationen. Vi arbetar objektivt och använder verifierad data vid alla sammanställningar. Vårt arbete finansieras genom annonslänkar och vi kan komma få ersättning om du går vidare till en partner. Ingen av våra partners påverkar innehållet.

Bolån bild

Ansök om lånelöfte

1. Hypoteket

4
Lånebelopp:300 000 – 20 000 000 kr
Ränta:4.5 – %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning:

2. Söderberg & Partners

4.5
Lånebelopp:250 000 – 15 000 000 kr
Ränta:5 – %
Löptid:1 – 60 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Anslutna långivare:10
Kreditupplysning:UC

3. Ordna

4
Lånebelopp:250 000 – 17 000 000 kr
Ränta:5 – %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Anslutna långivare:20
Kreditupplysning:UC

Vi börjar enkelt – vad är ett bolån?

Ett bolån, även kallat bostadslån, är ett lån för att finansiera ett hus eller lägenhetsköp. Du behöver ha en egen insats på minst 15% och resterande 85% kan du låna av banken. Din bostad kommer att användas som säkerhet då banken anser bostadsmarknaden stabil. Varje månad betalar du en boränta och amorterar av din bostadslån.

Om du inte har 15% kontantinsats som krävs för ett bolån rekommendera vi dig att överväga läsningen låna till kontantinsats. Utan den är bolån inte aktuellt.

Ansöka om bolån

För att komma igång behöver du ansöka om ett bolån. Det går att göra direkt till din bank eller via tjänster som samlar ihop dina uppgifter och skickar ut dina uppgifter till de banker som är anslutna. Exempel på sådana tjänster är Zensum, Lånekoll och Lendo.

Vid en ansökan om bolån kommer banken att kolla på din inkomst och andra lån. De bedömer din betalningsförmåga och du får därefter reda på om du får låna, och så fall hur mycket. Det finns ingen begränsning hur mycket du får låna så länge du har 15% kontanter att betala in som säkerhet.

Betala av ditt bolån

Varje månad kommer du behöva amortera och betala en ränta på ditt bolån. Hur mycket du ska amortera regleras av hur mycket av din bostads värde du har lånat.

Regler för avbetalning av bolån:

  • Belåningsgrad 70 – 85% kräver 2% amortering per år
  • Belåningsgrad 50 – 70% kräver 1% amortering per år
  • Under 50% belåningsgrad så krävs ingen amortering

Jämför lånelöfte

Om du planerar att låna till en ny bostad eller förnya ditt befintliga bolån är det av stor vikt att jämför olika aktörer och lånelöften. Att spara en procent på sitt bolån har på lån över 1 miljon kronor stor effekt. Ett lånelöfte är ett form av förhandsbesked banken lämnar på att de godkänner dig som låntagare men innehåller aldrig en skarp ränta, utan det sker i ett senare skede.

Därför är det alltid klokt att jämföra så mycket man kan men dock är det för tidigt i skedet av lånelöfte. Som förebyggande åtgärd ska man däremot samla in sig så många lånelöften som möjligt för att när det finns ett objekt man önskar köpa är det enklare att snabbt samla in flera ränteuppgifter från bankerna.

Idag finns det flera smarta tjänster som låter dig samla bolån och lånelöften från flera banker i en enkel tjänst. Ett exempel är Zenzum där du kan jämföra lånelöfte från över 10 storbanker. Ingen ansökan är bindande och du har ofta ett lånelöfte att börja jämföra inom 24 timmar.

Vad ska jag se till att ett lånelöfte innehåller?

Ditt lånelöfte ska innehålla ett skriftligt förhandsbesked på hur mycket du får låna samt giltighetstiden. Med detta underlag kan du i lugn och ro gå på visningar och eller på annat sätt leta efter din nya bostad.

Förnya lånelöfte

Det går bra att förnya ett lånelöfte. Hos flera banker går det att göra direkt i din internetbank eller genom att kontakta din bankkontakt. I vissa fall görs en ny kreditprövning och om ingenting har ändrats förlängs ditt lånelöfte automatiskt i 3 månader. En bank där du enkelt kan förnya ditt lånelöfte i bankappen är SBAB.

Ansöka om lånelöfte (steg för steg)

Vi på Comparia.se rekommenderar dig att använda en förmedlare eller utmanare som substitut till din ordinarie bank. Det öppnar för förhandling och du kan få ta del av en bättre ränterabatt. Vi kommer förklara hur du ansöker om ett lånelöfte steg för steg hos någon av dessa.

1. Välj aktör i listan

Börja med att jämföra och välja en aktör i listan. Det är blandat bolåneförmedlare som t.ex. Ordna Bolån eller utmanare som Söderberg & Partners. Vi har inte med några traditionella banker då vi ser dessa som ett basutbud du ska kontakta och de i vår lista som bra komplement.

2. Klicka vidare och ansök

Gå vidare till det alternativ du gillar bäst. Väl på sidan kommer du behöver fylla i dina uppgifter och uppgifter om din bostad. Banken vill oftast veta hur mycket du vill köpa för och hur skuldsituationen ser ut. Väl när ansökan är inne kan du antingen få ett lånelöfte eller förslag direkt. Från Hypoteket får du se din ränta direkt medens andra banker bara ger indikation på om du blir beviljad ett lån eller inte.

3. Lånelöfte klart

När du fått svar använder du det för att gå vidare i budgivningar. När du vunnit ett objekt är det bara att kontakta banken för att arrangera din bostadsaffär.

Bäst bolån

Vanligaste processen när det kommer till att välja bolån är att man kontaktar sin privatbank. Där finns ett uppbyggt förtroende under undersökningar visar att det är där majoriteten tar sina nya bolån. Men vad händer om förtroendet bryts eller det är alldeles för dyrt? Många väljer att byta bank.

Om du står i grunden till att byta bank för bolån vill vi hjälpa dig hitta bästa möjliga bolånet. Vi rekommenderar dig att en låneförmedlare. För bolån finns det aktörer som fokuserar uteslutande på just bolån, vilket är betryggande. Ett bra exempel är Ordna Bolån som är ett bolag inom Svensk Fastighetsförmedling. Du får flera förslag från anslutna banker som t.ex. SBAB(som har högst kundnöjdhet av alla), Skandia, Bluestep och Marginalen Bank.

Vi rekommenderar dig att leta titta extra noga på följande för att hitta bästa bolånet:

Bäst bolån 2024 (enligt Svenskt Kvalitetsindex)

Varje år genomför SKI, Svensk Kvalitetsindex, en branschfokuserad undersökning med vilket företag som har högst kundnöjdhet i branschen. De har gjort en undersökning specifikt för bolån och vinnaren är SBAB.

BankKundnöjdhet
SBAB76,4
Länsförsäkringar73,3
Skandia70,1
Handelsbanken69,2
ICA Banken68,2
Tabell 1.1 – Kundnöjdhet bolån svenska banker.

Skrivet av

Rebecca Adilsson

Redaktör & Innehållsansvarig

Rebecca är redaktör och ansvarig för nytt innehåll på Comparia.se. Under de senaste 5 åren har hon skrivit för bland annat Avanza, DI.se och Affärsvärlden.