Hoppa till innehåll
Guide

Ränta på företagslån

Ränta på företagslån

Beskrivning för vad ränta är brukar kort och gott vara priset på ditt företagslån. Långivaren vill självklart ha tillbaka pengarna samt en summa för att de har lånat ut pengarna och tagit en risk. Ofta kallad kreditrisk. Därför betalar företag ränta på deras företagslån, räntan betalas till banken (långivare). Beroende på vilken långivare eller bank du väljer erbjuder de olika sorters ränta och summan varierar. Det mesta handlar om vilken risk som långivaren tar vid belåningen, desto lägre risk desto lägre ränta brukar det vara.

Två typer av räntor på företagslån:

  • Rörlig ränta
  • Bunden ränta

Rörlig ränta på företagslån

Den rörliga räntan innebär att räntesatsen på lånet styrs av en marknadsränta. Räntan förändras alltså efter hur marknaden ser ut i dagsläget. Exempelvis kan räntesatsen vara 5% när du tecknar ditt företagslån men efter 7 månader kan den ha höjts till 6 % eller sjunkit till 4 %. Marknadsräntan styrs av flera olika faktorer som Riksbanken, inflation, STIBOR, LIBOR och konjunkturläget som råder. Många väljer därför att justera den rörliga räntan regelbundet, vanligtvis var 3:e månad.

Företagslån med bunden ränta

Fast ränta eller bunden ränta är motsatsen som finns till rörlig ränta. Det är alltså en bestämd räntesats som inte kommer förändras under hela tiden du har ett företagslån. Vanligtvis brukar en bunden ränta vara tidsbestämd under 3 eller 5 år. Detta kan variera beroende på storleken på lånet samt andra villkor från långivaren.

När en bunden ränta används har man åtagit sig att betala lånet under en längre tid och vill man betala av lånet i förtid har långivaren rätt att ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning. Detta för att långivare ska få täckning för de inkomster som din månadsavgift skulle ha gett. Bestämmer man sig för en fast ränta får inte långivaren ändra räntan under hela låneperioden.