Hoppa till innehåll
Allt om

Lån med borgensman

Om du har fått avslag hos en bank eller kreditgivare kan ditt nästa steg vara att låna tillsammans med en borgensman. Borgensman är en person som går i god för din ekonomi och där med är låntagare tillsammans med dig. Dina chanser för att ett lån ska beviljas ökar då avsevärt. Lösningen är vanligast i samband med bolån eller andra större lån snarare än mindre.

Låna med borgensman 2023

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Ränta: – 33.75 %
Löptid: 1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 25 000 – 600 000 kr
Ränta: – 14.95 %
Löptid: 1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Ränta: – 29.40 %
Löptid: 1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare: 35
Kreditupplysning: UC
Lånebelopp: 5 000 – 150 000 kr
Ränta: – 39.50 %
Löptid: 1 – 8 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning: Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Listade långivare 4 st
Lägsta lånebelopp 5 000 kr
Högsta lånebelopp 600 000 kr
Direktutbetalning 0 långivare
Accpeterar betalningsanmärkning 4 långivare (100.0%)

Vilka typer av lån kräver borgensman?

Det finns inga lån som kräver en borgensman. Att någon går i god för ditt lån innebär inte samma sak som att det är en säkerhet för banken, utan snarare en extra trygghet. Med andra ord kan du ansöka om alla typer av lån utan att ha en borgensman.

Vid ett bolån eller ett privatlån kan det dock vara fördelaktigt och du kan få både bättre möjligheter till ett lån samt bättre villkor.

Vem kan stå som borgensman?

Flera aspekter av gör vem som kan stå som borgensman på ditt lån. Rent juridiskt finns det inga begränsningar och egentligen vilken myndig person som helst kan godkännas som borgensman. Däremot finns det en moralisk aspekt och du ska verkligen ta någon du litar på och som litar på dig. Om du inte fullföljer dina betalningar på lånet kommer denna person att drabbas. Om så skulle vara fallet skadar det borgensmannens ekonomi och möjlighet till egna lån.

Exempel på personer i din närhet som kan vara borgensman:

  • Dina föräldrar
  • Dina barn
  • Syskon
  • Kollegor
  • Nära vänner

Fördelar med borgenslån

Anledningen till att du ska använda en borgensman är för att få bättre villkor. Bättre villkor kan banken ge dig när risken blir mindre.

  • Ökad chans till lån
  • Låna större belopp

Ökad chans till lån

Ur ett långivares perspektiv är en borgensman en trygghet att lånet kommer bli återbetalat. Det innebär inte att din kreditvärdighet är dålig utan bara generellt en ökad säkerhet. Skulle du ha en dålig kreditvärdighet är givetvis borgenslån en väg för att bli beviljad ett nytt lån. Vi tycker dock inte att du med dålig förmåga att återbetala ett lån ska belasta din dåliga ekonomiska situation på en borgensman.

Låna mer pengar

I grund och botten finns det alltid ett behov av att låna pengar när det kommer till borgenslån. Av samma anledning som chanserna ökar om du har en borgensman ökar chanserna till ett större lån. Ett exempel är om du utan borgensman kan låna 300 000 kr kan du tillsammans med en borgensman ha möjlighet att låna 600 000 kr.

Vanliga frågor

Vad är den vanligaste relationen mellan låntagare och borgensman?

Enligt vår undersökning är den vanligaste relationen förälder och barn. Där finns en ömsesidig tillit som ofta lämpar sig bra för lån med borgenär.

Är det vanligt med borgensman för bolån?

Vi skulle säga att det är vanligare med borgensman vid bolån än privatlån.

Vilka kravs ställs på en borgensman?

Likvärdiga krav som på dig som låntagare, de vill säga god inkomst och hög betalningsförmåga.