Hoppa till innehåll
Allt om

Lån med borgensman

Om du har fått avslag hos en bank eller kreditgivare kan ditt nästa steg vara att låna tillsammans med en borgensman. Borgensman är en person som går i god för din ekonomi och där med är låntagare tillsammans med dig. Dina chanser för att ett lån ska beviljas ökar då avsevärt. Lösningen är vanligast i samband med bolån eller andra större lån, snarare än mindre.

Rebecca Adilsson avatar Publicerad av Rebecca Adilsson
kim nikander profilbild Granskats av Kim Nikander
Uppdaterad
Comparia.se » Lån med borgensman

Sedan 2017 har Comparia.se hjälpt besökare att ta enklare ekonomiska beslut. Vi har recenserat över 100 långivare, skrivit 250 nyhetsartikel och skapat fler än 50 olika jämförelser. På resan har vi utvecklats och utvecklat stor erfarenhet av den svenska lånemarknaden. Vi har även tagit hjälp av experter på området.

Du kan lita på oss som en betrodd källa med den senaste och relevantaste informationen. Vi arbetar objektivt och använder verifierad data vid alla sammanställningar. Vårt arbete finansieras genom annonslänkar och vi kan komma få ersättning om du går vidare till en partner. Ingen av våra partners påverkar innehållet.

Hur mycket vill du låna?

Anpassa din sökning eller gå ner till förvald sortering.

kr
5000
600 000
Föredrar du något av följande?

Låna med borgensman 2024

1. Lendo

4.9
4.6 på Trustpilot
Lånebelopp:10 000 – 600 000 kr
Ränta:5.20 – 33.75 %
Löptid:1 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:40
Kreditupplysning:UC
 • Okomplicerat
 • Smidig ansökan
 • 40 anslutna banker

2. Banky

4
4.1 på Trustpilot
Lånebelopp:20 000 – 150 000 kr
Ränta:29 – 29 %
Löptid:4 – 8 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning:Creditsafe
 • Svar snabbt
 • Betalningsförmåga, inte historia
 • Upp till 150 000 kr

3. Nstart

4.1
4.7 på Trustpilot
Lånebelopp:30 000 – 500 000 kr
Ränta:17.80 – 27.95 %
Löptid:2 – 15 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning:UC
 • Endast samla flera lån
 • Kan bevilja trots skulder hos KFM
 • Inget krav på borgenär

4. Zmarta

4.5
4.6 på Trustpilot
Lånebelopp:5 000 – 600 000 kr
Ränta:5.20 – 29.40 %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Anslutna långivare:35
Kreditupplysning:UC
 • Samlar flera banker
 • Lågt räntespann
 • Svar inom 12 timmar

5. Klara lån

4.7
1.8 på Trustpilot
Lånebelopp:5 000 – 150 000 kr
Ränta:6.48 – 39.50 %
Löptid:1 – 8 år
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Direktutbetalning: Nej
Kreditupplysning:Creditsafe
 • En ansökan (flera svar)
 • Svar inom 15 sekunder
 • Smidig process
högkostnadskredit icon
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

6. Sambla

4.8
4.8 på Trustpilot
Lånebelopp:5 000 – 600 000 kr
Ränta:5.20 – 33 %
Löptid:1 – 20 år
Betalningsanmärkningar: Inte OK
Anslutna långivare:36
Kreditupplysning:UC
 • Besked redan idag
 • 35+ långivare
 • Endast en upplysning
lån med borgensman är stort ansvar

Vad är borgenslån?

Ett borgenslån är ett lån som tas tillsammans med en borgensman. Borgensmannen går i borgen för lånet, vilket innebär att de är med delar på ansvaret vad det gäller återbetalning, amortering och andra viktiga lånevillkor. För banken är det en större säkerhet om fler är ansvariga för lånet, vilket kan ge bättre villkor. Det är även ett sätt för personer med sämre kreditvärdighet att få ett större lån.

Vilka typer av lån kräver borgensman?

Det finns inga lån som kräver en borgensman. Att någon går i god för ditt lån innebär inte samma sak som att det är en säkerhet för banken, utan snarare en extra trygghet. Med andra ord kan du ansöka om alla typer av lån utan att ha en borgensman.

Vid ett bolån eller ett privatlån kan det dock vara fördelaktigt och du kan få både bättre möjligheter till ett lån samt bättre villkor.

Vem kan stå som borgensman?

Flera aspekter av gör vem som kan stå som borgensman på ditt lån. Rent juridiskt finns det inga begränsningar och egentligen vilken myndig person som helst kan godkännas som borgensman. Däremot finns det en moralisk aspekt och du ska verkligen ta någon du litar på och som litar på dig. Om du inte fullföljer dina betalningar på lånet kommer denna person att drabbas. Om så skulle vara fallet skadar det borgensmannens ekonomi och möjlighet till egna lån.

Exempel på personer i din närhet som kan vara borgensman:

 • Dina föräldrar
 • Dina barn
 • Syskon
 • Kollegor
 • Nära vänner

Fördelar lån med borgensman

Anledningen till att du ska använda en borgensman är för att få bättre villkor. Bättre villkor kan banken ge dig när risken blir mindre.

 • Ökad chans till lån
 • Låna större belopp
 • Billigare (lägre ränta)

Ökad chans till lån

Ur ett långivares perspektiv är en borgensman en trygghet att lånet kommer bli återbetalat. Det innebär inte att din kreditvärdighet är dålig utan bara generellt en ökad säkerhet. Skulle du ha en dålig kreditvärdighet är givetvis borgenslån en väg för att bli beviljad ett nytt lån. Vi tycker dock inte att du med dålig förmåga att återbetala ett lån ska belasta din dåliga ekonomiska situation på en borgensman.

Större lånebelopp

I grund och botten finns det alltid ett behov av att låna pengar när det kommer till borgenslån. Av samma anledning som chanserna ökar om du har en borgensman ökar chanserna till ett större lån. Ett exempel är om du utan borgensman kan låna 300 000 kr kan du tillsammans med en borgensman ha möjlighet att låna 600 000 kr.

Billigare

Genom att använda en borgensman kan du få ett billigt lån och ett lån med låg ränta. För banken är risken lägre de är villiga att ge dig ett bättre erbjudande. Det handlar oftast om räntan som i snitt är lägre men även kan de kompromissa med vissa avgifter om du har ett direkt möte med banken.

lån med borgensman bild

Skillnad mellan borgensman och medlåntagare

Borgenslån är ett komplext lån som inte hör till de vanligaste typen av lån. Det är därför vanligt med förväxlingar kring begreppen och vad som gäller. Även de mest insatta gör förväxlingar. Det första vi vill förtydliga är då skillnaden mellan borgensman och medlåntagare. I grund och botten är begreppen samma sak, man ställer upp som säkerhet på ett lån. Borgen finns dock i flera olika former och det handlar om hur man prioriterar indrivning av obetalda skulder. En medlåntagare är med och delar risken direkt medens enkel borgen har banken att ansvar att första driva in skulden så länge det går.

Viktiga begrepp förstå:

 • Medlåntagare – är med och delar ansvar på lån redan innan problem
 • Borgensman – är med och delar ansvar på lån vid problem
 • Borgenär – den som står på lånet (även kallat låntagare)
 • Gäldenär – den som lånar ut pengar (banken)

Olika typer av borgen

Enkel borgen

Enkel borgen innebär att borgensmannen går in betalar när långivaren (banken) har säkerställt att låntagaren inte har några utmätningsbara tillgångar. Denna form av borgen var mycket vanlig förr, men banker upplevde juridiska svårigheter att kräva in skulder vilket lett till att proprieborgen är standard idag.

Proprieborgen

Den vanligaste formen av lån med borgensman är proprieborgen. Ansvaret på borgensmannen är då större och banken kan redan vid första betalningssvårigheterna börja kräva att borgensmannen tar ansvar. Det ökar säkerheten (minskar risken) för gäldenären och betalansvaret (ökar risken) för borgensmannen.

Solidarisk borgen

Sista formen av borgens är en så kallad solidarisk borgen. Då finns det på avtalet flera borgensmän som delar på ansvaret lika. Betalningsansvaret är likt ett vid proprieborgen och gäldenären har stor säkerhet i förhållande till enkel borgen.

Borgenslån är stort ansvar

Både som låntagare och borgensman är ett borgenslån ett stort ansvar som kommer med en del risker. För borgensmannen är ansvaret lika stort som om man själv skulle låna och du lämnar verkligen stor tillit till den huvudsaklig låntagare. Som låntagare med borgensman sätter du din nära bekanta inför en stor risk och om du inte sköter dina återbetalningar det få stora konsekvenser på dennes liv.

Viktigt tänka på innan borgenslån:

 • Fundera om ni litar på varandra
 • Förstå vilka risker ni tar
 • Planera hur ni ska hantera eventuella sena inbetalningar eller skiljaktigheter

Går det reglera risken med villkor?

Ja, du som borgensman kan bestämma att säkerheten endast gäller upp till ett visst belopp. T.ex. om låntagaren vill låna 250 000 kr kan du villkora att du går i borgen för 100 000 kr.

Lagar

Den svenska lagen reglerar hur man kan och ska förhålla sig till borgenslån. Bland annat så regleras hur avtalet ska se ut mellan banken, låntagare och borgensman.

Lagen reglerar:

 • Förhållandet mellan bank, låntagare och borgensman (avtalet)
 • Vad som händer vi konkurs/skuldsanering
 • Vad som händer om borgensman vill dra tillbaka sig från lånet

Misstag vid borgenslån

Det är inte helt ovanligt att man hör historier om hur borgenslån har gått dåligt. Precis som i andra situationer är tillit och samarbete svårt, och framförallt när det handlar om pengar. Vi på Comparia upplever att det finns en rad vanliga misstag vid borgenslån som man bör kunna undvika.

Förhastat

Ett vanligt misstag är att man förhastar sig och inte noggrant går igenom vilka ekonomiska konsekvenser ett borgenslån kan ge. Om du har blivit tillfrågad eller ska fråga någon annan så rekommenderar vi att ni i lugn och ro diskuterar och skriver ner vad en sådan här situation kan och kommer innebära.

Otydligt

Andra vanliga misstaget är att villkoren och förhållandet kring hur samarbetet mellan låntagare och borgensmannen är vaga. Det kan vara att man diskuterat saken över en kaffe eller bara diskuterat det ytligt. Vi rekommenderar att ni skriver ner villkoren, vad som gäller och vad som händer vid olika typer av utfall. På så sätt kan ni luta er tillbaka till avtalet och dessa punkter om det börjar storma.

Vanliga frågor

Vad är den vanligaste relationen mellan låntagare och borgensman?

Enligt vår undersökning är den vanligaste relationen förälder och barn. Där finns en ömsesidig tillit som ofta lämpar sig bra för lån med borgensman.

Är det vanligt med borgensman för bolån?

Vi skulle säga att det är vanligare med borgensman vid bolån än privatlån.

Vilka kravs ställs på en borgensman?

Likvärdiga krav som på dig som låntagare, de vill säga god inkomst och hög betalningsförmåga.

Skrivet av

Rebecca Adilsson

Redaktör & Innehållsansvarig

Rebecca är redaktör och ansvarig för nytt innehåll på Comparia.se. Under de senaste 5 åren har hon skrivit för bland annat Avanza, DI.se och Affärsvärlden.