Hoppa till innehåll
Guide

Företagslån utan borgen

Kravet på en borgen vid företagslån är det vanligaste, men det finns faktiskt företagslån utan borgen. Fördelarna med det är att risken för dig som privatperson inte blir lika stor. En personlig borgen är en anledning till att många små företag undviker att ansöka om ny finansiering, då skadan på en privata ekonomi kan bli för stor.

Vad är ett företagslån utan personlig borgen?

Om ditt företag väljer ett företagslån med säkerhet kräver ofta långivare vissa säkerheter för att känna sig trygga i att pengarna kommer att betalas tillbaka. Det har blivit vanligare att långivare beviljar lån för en enskild firma med företagets ägare som säkerhet. Detta innebär att om verksamheten inte kan betala sina räkningar till långivaren blir den person som gått i personlig borgen ansvarig för att betala tillbaka.

Vilka banker erbjuder utan borgen?

Antalet banker som erbjuder företagslån utan borgen är idag få. Vi har via förmedlaren Krea fått reda på att de har två alternativ. Det första är Treyd. Treyd erbjuder flexibla krediter för e-handlare. En annan vanlig lösning är så kallat EU-lån. Där går EU in och tar säkerhet för lånet och du som ägare endast 20% av denna del. Det gör att du går i viss personlig borgen men endast en femtedel av den totala risken.

Vår rekommendation

Vi på Comparia.se anser att sannolikheten att få ett företagslån utan borgen är så pass låg och alternativen för få att det i själva verket är bättre arbeta med vad man har. Se om du kan erbjuda banken andra säkerheter som maskiner, fastigheter, mark eller annat av värde. Om det inte går bör du istället jobba på projektet du försöker finansiera. Är det uppstart av ett nytt företag kan du istället arbeta med mindre risk och ta mindre lån. På så sätt minskar du risken av att hamna i en privat borgen och få skulder med dig i privatlivet. För sistnämnda finns flera bra rådgivare man kan prata med, både hos banken men även hos t.ex. Almi.