Hoppa till innehåll
Ordlista

Ränta

Uppdaterad
Comparia.se » Ekonomisk ordlista » Ränta

Ränta är ett brett begrepp för en kostnad som ingår när man lånar pengar, men det kan främst delas in i två kategorier: inlåningsränta och utlåningsränta.

Utlåningsräntan är det du betalar till banken för att få låna pengar. Den kan antingen vara fast eller rörlig. 

De flesta bostadslånen i Sverige har idag rörlig ränta, det brukar vara det billigaste alternativet. Nästan alla privatlån har också rörlig ränta. Den rörliga räntan, även kallad tremånadersräntan, innebär att dina kostnader kan förändras var tredje månad.

Fast ränta innebär att man binder den under en bestämd tid. Med fast ränta kan det vara lättare att ha koll på sina månadskostnader. Det kan också vara tryggt att inte behöva betala mer i räntekostnad oavsett om marknadsräntan börjar stiga. 

Utlåningsräntan kan räknas ut på olika sätt. Främst talar man om effektiv och nominell ränta.

När du tar ett lån är det oftast den nominella räntan som visas i låneerbjudandet. Den nominella räntan anges som en procentsats på lånebeloppet och beskriver den faktiska räntan som långivaren tar ut på ett år. 

För att få en verklig bild av ett lånet kostar dig kan det vara bra att titta på den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för lånet, omvandlat till en årlig ränta. 

Inlåningsränta, även kallat sparränta, är den räntan som bankerna erbjuder dig för att spara pengar hos dem. När du spara pengar är det egentligen du som lånar ut pengar till banken. Så inlåningsräntan som du får kan ses som den utlåningsräntan banken lånar för. 

Inlåningsräntan fungerar ganska likt utlåningsräntan: den kan antingen vara rörlig eller fast.

Om du har ett litet startkapital tjänar banken inte så mycket på att låna dina pengar. Då brukar de bara erbjuda rörlig ränta, vilket oftast ger mindre avkastning än vid bunden ränta.

Vid fast ränta binds pengarna under en längre tid. Det ger banken en extra säkerhet, eftersom de vet att pengarna ligger kvar till deras förfogande. I kompensation erbjuder de dig en mycket högre sparränta. 

En ytterligare faktor som kan påverka din inlåningsränta är om ditt sparkonto skyddas av den så kallade insättningsgarantin

Dröjsmålsränta är en ränta som tas ut som ersättning för att en betalning gjorts efter fordrans förfallodag. Läs mer om dröjsmålsränta.

Reporäntan är Sveriges styrränta och är den ränta som Riksbanken lånar ut pengar till, och själv lånar för, av de svenska bankerna. Läs mer om reporänta.

Referensräntan sätts två gånger om året: den första januari och den första juli. Den motsvarar reporäntan avrundat uppåt till närmaste halva procentenhet. Läs mer om referensränta.