Hoppa till innehåll
Ordlista

Rörlig Ränta

Uppdaterad
Comparia.se » Ekonomisk ordlista » Rörlig Ränta

Om du har ett litet startkapital tjänar banken inte så mycket på att spara dina pengar. Då brukar de bara erbjuda rörlig ränta, vilket oftast ger mindre avkastning än vid bunden ränta. När du sedan sparat ihop till ett större kapital kan det vara värt att lägga in pengarna i ett konto med bunden ränta. En fördel med rörlig ränta är att du oftast kan ta ut dina pengar utan extra avgifter, skulle du plötsligt ha användning för dem. Den rörliga räntan påverkas av riksbankens styrränta.

De flesta bostadslånen i Sverige har idag rörlig ränta, det brukar vara det billigaste alternativet. Nästan alla privatlån har också rörlig ränta. Den rörliga räntan, även kallad tremånadersräntan, innebär att dina kostnader kan förändras var tredje månad. Rörlig ränta får enligt konsumentkreditlagen inte beläggas med ränteskillnadsersättning. Det är en form av avgift som långivaren tar ut om lånet betalas av i förtid.

Den rörliga räntan följer marknadsräntan eller något index, till exempel STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) eller LIBOR (London Interbank Offered Rate).