Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Religiösa anledningar till att inte ta lån

Religiösa anledningar till att inte ta lån

Enligt Islam och muslimer är det inte tillåtet att låna pengar för privat konsumtion. Eller att ta upp ränta för lån. Det skapar svårigheter i det svenska samhället för t.ex. låna för en bostad eller ta ett studielån.

Är det haram med ränta?

Vår undersökning visar att det är en tolkningsfråga och många muslimer väljer att förhålla sig till ränta olika. Vissa tolkar det direkt som totalt förbjudet och det är då haram (en förbjuden handling) att låna pengar av en bank som tar ut ränta.

På samma sätt är det en tolkning huruvida sparränta är haram eller inte. Vi tolkning är att investeringar som aktie och fonder är ok, men fasträntekonton inte är ok.

Alternativa banker för att hjälpa till

Idag finns det en rad olika alternativ för att hjälpa till i denna situation. Det enklaste men relativt ovanligt är lån utan ränta där låntagare under en kort tidsperiod får låna gratis. Andra mer hållbara och långsiktiga alternativ är JAK-banken. De erbjuder lån mot en avgift istället för ränta och drivs av medlemmar där samtliga också är ägare. Vilket då är godkänt och går bra av samma religiösa anledning.

Sista alternativet som vi har kunnat hitta som tyvärr inte har blivit godkänt är ett försök under 2016 att lansera en islamisk bank. Den skulle låna ut pengar utan att ta upp ränta och därmed hjälpa över 100 000 muslimer i Sverige. Tyvärr fick banken avslag då ägarna inte hade tillräckligt med kapital för att bedriva bankverksamhet.

Finns det några godkända ”religions lån”?

Slutsatsen av vår undersökning är muslimer i Sverige lånar pengar med ränta. Alternativen som räntefria ”religions lån” eller ”muslim lån” finns, men är inte det lånet de flesta tar. Istället väljer man att tolka koranen olika och ansöker om samma typ av lån som andra kan göra.

Lån utan ränta en kortare period:

Populära lån där man tolkar koranen som att det är ok låna till t.ex. bil: