Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Religiösa anledningar till att inte ta lån

Religiösa anledningar till att inte ta lån

Enligt Islam och muslimer är det inte tillåtet att låna pengar för privat konsumtion. Eller att ta upp ränta för lån. Det skapar svårigheter i det svenska samhället för t.ex. låna för en bostad eller ta ett studielån.

Regeln är direkt hämtad från Koranen och för en troende muslim är det haram (en förbjuden handling) att låna pengar av en bank som tar ut ränta.

Alternativa banker för att hjälpa till

Idag finns det en rad olika alternativ för att hjälpa till i denna situation. Det enklaste men relativt ovanligt är lån utan ränta där låntagare under en kort tidsperiod får låna gratis. Andra mer hållbara och långsiktiga alternativ är JAK-banken. De erbjuder lån mot en avgift istället för ränta och drivs av medlemmar där samtliga också är ägare. Vilket då är godkänt och går bra av samma religiösa anledning.

Sista alternativet som vi har kunnat hitta som tyvärr inte har blivit godkänt är ett försök under 2016 att lansera en islamisk bank. Den skulle låna ut pengar utan att ta upp ränta och därmed hjälpa över 100 000 muslimer i Sverige. Tyvärr fick banken avslag då ägarna inte hade tillräckligt med kapital för att bedriva bankverksamhet.