Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Betala faktura – så betalar du en räkning

Betala faktura – så betalar du en räkning

Att betala en faktura är inte speciellt svårt men det finns en uppsjö av tillvägagångssätt. Vilket som passar dig beror på vilka betalningssätt (t.ex. swish, bankapp) du har tillgänglig och är bekväm att använda.

Vi kommer i denna artikel gå igenom de olika metoderna för hur man betalar en faktura.

Betala faktura via din internetbank

Det allra smidigaste sättet att betala en faktura är att logga in på din bank och genomföra en överföring. På din faktura framgår det betalningsmottagare (banknummer) och vilken OCR-kod du ska ange. Banknummer gör att överföringen hamnar hos rätt mottagare och OCR-nummer är ett unikt nummer som identifierar just din betalning.

Så här går det oftast till för att betala en faktura via internetbank:

  1. Logga in på internetbank
  2. Klicka på överföring
  3. Ange bankkonto, OCR-nummer samt belopp
  4. Signera betalning

Betala faktura med autogiro

Autogiro är ett betalningssätt som innebär att pengarna automatisk dras från ditt konto vid ett förutbestämt datum. Fakturan du får innehåller oftast förtydligande att ”följande belopp dras med autogiro, ingen överföring krävs”.

För att betala en faktura med autogiro behöver du koppla ditt bankkonto till betalningsmottagaren och godkänna autogiro. Det gör du oftast på följande sätt:

  1. Besök din internetbank
  2. Klicka på autogiro
  3. Sök efter betalningsmottagare (Bankgiro)
  4. Ansök om autogiro

Betala faktura med kreditkort

Att betala faktura med kreditkort är inte optimalt ur ett ekonomisk perspektiv då skulden går vidare till ditt kreditkort, och därefter ska din kreditkorts-faktura betalas. För den som vill maximera sina poäng och har god kontroll över sin ekonomi är det däremot vanligt.

Tjänster som låter dig betala faktura med kreditkort:

  • Betalo
  • Billhop