Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » 5 smarta avdrag i deklarationen

5 smarta avdrag i deklarationen

Deklarationen för 2023 närmar sig med stormsteg och öppnar åter 10 mars 2024. Allting ska vara inskickat 2 maj 2024. Men vilka avdrag går det att göra? Avdragen kommer göra att du får en större skatteåterbäring 2024, vilket alltid är trevligt.

Vi har tagit fram 5 vanliga och smarta avdrag som kanske passar dig. Att göra skatteavdrag kan känns komplicerat och jobbigt men kom ihåg att det är onödigt betalar mer skatt än vad du faktiskt ska.

Dela lika på räntan

Är du gift och äger en bostad tillsammans med din partner? Det kan vara smart att dela på räntan så att ingen betalar in mer än 100 000 kr i räntor på ett år. Om man betalar in över 100 000 kronor i räntor kan man bara göra ränteavdrag med 21 %. Dock är det väl få av oss som kommer upp i den summan.

Gör avdrag för jobbprylar

Kläder, datorer och andra prylar som du köpt privat men använder i ditt arbete kan vara avdragsgillt. Om du köpt en bärbar dator privat som du även använder på jobbet som huvuddator är det mycket möjligt att du får dra av för den. Arbetar du hemifrån? Såhär i corona-tider är det fullt möjligt att du får göra avdrag för ditt bredband, ditt hemmakontor och annat du behöver för att kunna arbeta hemifrån. Vårt råd är att testa och se om det blir godkänt. Kom ihåg att du kan behöva styrka med intyg att du måste jobba hemifrån samt på vilket sätt du har användning/nytta av inköpen i ditt arbete. Kläder, hårinpackningar eller andra skönhetsprodukter är som regel aldrig avdragsgilla.

Resor till arbetet går att dra av

Du får göra avdrag för resor mellan hemmet och arbetet om utgifterna överstiger 11 000 kronor. Tidsvinsten jämfört med att åka kollektivt måste vara minst två timmar per dag. Dessutom måste avståndet mellan din bostad och din arbetsplats vara minst fem kilometer.

Aktieförluster är avdragsgilla

När du säljer aktier med förlust är 70 % av förlusten avdragsgill. Vid försäljning av fonder med förlust gör Skatteverket avdraget automatiskt.

Avdrag för idrott går bra

Knäcker du extra som domare, funktionär eller tränare inom idrottsrörelsen? Då kan du göra avdrag för kostnader du har i samband med dessa uppdrag.

Ränteavdraget får du automatiskt

Kom ihåg att vissa avdrag sker automatiskt, eftersom Skatteverket redan fått underlagen skickade till sig. Det gäller t.ex. ränteavdraget, som innebär att du får tillbaka 30 % av pengar du betalat till långivare i form av räntor.

Långivaren skickar in räntebesked och detta kommer sedan förtryckt på din deklaration. Alla räntor är avdragsgilla, det spelar ingen roll om det är ränteutgifter du haft i samband med bostadslån, billån eller lån utan UC. Något som däremot inte är avdragsgillt är olika avgifter du haft i samband med lånet, som uppläggningsavgifter eller aviavgifter.