Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Hur mycket får jag låna baserat på inkomst?

Hur mycket får jag låna baserat på inkomst?

Är du osäker på hur mycket du får låna? Vi kommer här gå igenom, steg för steg, hur du räknar ut hur mycket du får låna baserat på din inkomst.

För privatlån (upp till 600 000 kr)

För privatlån får du låna 1-2 gånger din deklarerade inkomst. Om du tjänar 30 000 kr i månaden har du en deklarerad inkomst per år på 360 000 kr. Ditt bedömda lånespann är då 360 000 – 600 000 kr. Beloppet tar stopp vid 600 000 kr då det är maximalt vad man kan låna via privatlån.

Ovan är ett exempel och baseras på en person som inte har några betalningsanmärkningar eller andra lån. Om du har något av dessa kan du fortfarande med stor chans bli beviljad ett lån men beloppet kan komma vara lägre. Det du kan göra är att göra en samlad ansökan hos några av de bästa låneförmedlarna i Sverige, och se från över 40 banker om din ansökan blir godkänd.

För bostadslån

Hushållets inkomst reglerar hur mycket man får ta i bostadslån. En bra metod som används av bankerna är 4,5x gånger hushållet inkomst. Låt oss säga att det totalt handlar 900 000 kr (75 000 kr/mån) så går det oftast att låna upp till 4 050 000 kr.

Kom ihåg att vid bolån så behöver 15% kontantinsats betalas och beloppet ovan är vad ni kan låna, inte köpa för. Viktigt att nämna är också att bankerna kan göra undantag och det går att låna betydligt mer än ovan. Det kommer dock med extra krav på amortering.

Vill du ha hjälp räkna ut hur mycket du kan låna?