Räntetak på 40 %
Svenskarnas skuldsättning samt antal ärenden hos kronofogden ökar i en snabb takt. Många skyller detta på lättillgängligheten till snabba krediter såsom smslån. Regeringen tillsatte en utredningsgrupp för att ta reda på om det krävs ny lagstiftning för att komma till bukt med problemet. Utredningen blev klar i oktober 2016 och föreslår att krediträntan inklusive dröjsmålsräntan för en högkostnadskredit inte får överstiga 40 %.
Vidare införs ett kostnadstak som innebär att konsumenten aldrig ska kunna bli skyldig att betala mer än 100 % av kreditbeloppet i kostnader till kreditgivaren. Dessutom föreslår utredningen att kraven på kreditprövningen ska skärpas, att det ska bli svårare att förlänga löptiden och att konsumenterna ska få ta del av en särskild upplysning i samband med att dessa krediter marknadsförs.
Med största sannolikhet kommer dessa förslag att träda i kraft från 1 juli 2018. Hur påverkar det snabblåneföretagen?

– Det skulle innebära slutet för snabblån, för en sådan nivå betalar inte ens pappret som fakturan skrivs ut på, säger Hikmet Ego
Källa: SVD
Den finska modellen
Under 2013 införde Finland ett räntetak för högkostnadskrediter. Räntetaket infördes med syftet att få bort snabba och korta lån från marknaden. Vad som i själva verket hände var att marknaden anpassade sig och istället för att erbjuda små lån med korta återbetalningstider ökade både lånebelopp såväl som återbetalningstid.
Med det i bakhuvudet kanske det är rimligt och anta att samma sak även kommer ske i Sverige.
Vad menas med effektiv ränta?
När man pratar om snabba och korta krediter används kreditens effektiva ränta som ett jämförelsemått. Sett enbart till den effektiva räntan kan en jämförelse med ett större lån verka skrämmande. Till exempel 16 % i ränta för ett kreditkort och 600 % för ett snabblån.
Problemet med att enbart titta på den effektiva räntan är att den inte berättar hela sanningen. Smslån är tänkt att betalas tillbaka efter 30 dagar medan bolån och kreditkort följer dig genom livet.
Mer rimligt är att istället jämföra utifrån den totala kostnaden för krediten. I snitt betalar man cirka 200 kr om man vill låna 1 000 kr på 30 dagar genom ett snabblån. Om man som konsument bedömer att det är rimligt ska man då inte få utnyttja den tjänsten?
Snabba lån är en väldigt populär produkt och något som i stor utsträckning efterfrågas av konsumenter. Det är heller ingen tjänst som traditionella banker är intresserade av att erbjuda. Jämfört med ett bolån finns det helt enkelt inte så mycket pengar att tjäna på mindre lån.
2017-07-26