Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Snabblåneföretagen kan tvingas söka banktillstånd

Snabblåneföretagen kan tvingas söka banktillstånd

Vi har tidigare rapporterat om det nya uppdaterade lagförslaget som förväntas träda i kraft 2025. Nu kommer Regeringen med ytterligare besked för att sätta stopp på snabblånens ”rovdrift” som finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger.

Sjuttiotal lånesajter kan krävas banktillstånd

Enligt den promemoria som nu skickas på remiss kan snabblåneföretagen tvingas söka bank- eller finanstillstånd eller upphöra med sin verksamhet. Det är ett tufft krav och som vi förutspår kan leda till att en majoritet av företagen kommer att stänga ner sin verksamhet i Sverige.

”Vi ser att konsumtionsskulderna ökar och att många, många människor hamnar i allvarliga problem eftersom de har fått krediter som de egentligen inte borde ta. Tar man den här typen av krediter så är räntorna mycket höga” kommenterar Niklas Wykman.

I promemorian finns även statistik från finansdepartementet får 30% av de som söker ett snabblån en betalningspåminnelse och 3% av dessa hamnar hos Kronofogden. Detta går att jämföra med på bolån där endast 0,2% hamnar hos Kronofogden.

Detta gör att krediterna blir så kallade högriskkrediter och man vill göra denna förändring för att skydda nya unga att hamna i låneträsket. Banktillståndet i sig kommer ställa höga krav i form av kapital och ledning vilket kommer gynna marknaden men även de aktörer som väljer att vara kvar och erbjuda sina lån.

En marknad i förändring

Vi på Comparia.se förutspår en viss förändring för smslån och kontokrediter från och med 2025. Förändringen kommer bli positiv för låntagare i form av att lånens villkor troligtvis kommer bli bättre. Dock förväntas utbudet minska vilket kan leda till att man söker sig till andra källor för lån. Ett sådant exempel är att vi förutspår att efterfrågan på kreditkort kommer att öka.