Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Bli skuldfri – 6 tips från skuldsatt till skuldfri

Bli skuldfri – 6 tips från skuldsatt till skuldfri

Önskar du att en dag bli skuldfri? Då vill vi att du ska veta att det är möjligt. Det går att bli skuldfri genom disciplin och tålamod. Det tar tid och kan komma att kräva stora uppoffringar beroende på hur stort ditt skuldberg är.

Vad kan jag göra för att bli skuldfri?

Det första du ska göra för att bli skuldfri är att sluta låna och ta nya krediter. Steget kan kännas enkelt men är mycket viktigt för att inte förvärra din situation. Stoppet kan innebära att du får svårt betala befintliga skulder eller att andra delar av livet blir knepigt men du måste vilja, och måste börja.

När du har bestämt dig för att sluta låna rekommenderar vi att du gör följande:

  1. Identifierar alla dina befintliga skulder: Kartlägg alla skulder, räntor och löptider. Du behöver förstå din situation för att kunna kontrollera den.
  2. Gör en budget: Du behöver få en kontroll över dina utgifter. Det är ofta att man lever över sina tillgångar som skapar skulder. Begränsa shopping, spel, festande eller andra destruktiva vanor som kostar dig mycket pengar.
  3. Fokusera på avbetalning: Gör en avbetalningsplan med bankerna. Ring upp och förklara din situation och gör en plan som funkar för dig. Fokusera sedan på att göra extra inbetalningar och om möjligt prioritera skulder med högst ränta.
  4. Förhandla ner räntan: Räntan är din kostnad i det hela. Försök förhandla ner räntan genom olika säkerheter eller ett lån med borgensman. Det går också att samla lån och få lägre ränta hos flera banker.
  5. Våga ta hjälp: Till sist, våga be om hjälp. Det kan vara familjer och vänner eller statliga alternativ som skuldsanering. Genom att vara öppen med sina problem går det att få stöd och vägledning till en bättre vardag.

Är det enkelt att bli skuldfri?

Nej, det är inte alls enkelt. Du måste vara målmedveten och göra det för ett större syfte. Syftet kan vara dina barn, en livsstil eller bryta en destruktiv vana. Ingen som har skapat sig för mycket skulder kan bli skuldfri för kul. Som mycket annat i livet finns det inga ”quick fixes”.

Är livet som skuldfri värt?

Givetvis! Skulder skapar ångest, social utsatthet och begränsade möjligheter. Vi på Comparia.se är en jämförelsesida för nya lån men poängterar att man ska låna försiktigt och alltid ha en plan på hur man bli skuldfri. Det är någonting vi vill vara tydliga med och ett ansvar vi bär.