Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Ränta på skattekontot – så fungerar det

Ränta på skattekontot – så fungerar det

Skatteverket har de senaste året höjd räntan på skattekontot vid flera tillfällen. Vad innebär det för företag och privatpersoner?

Innan vi går djupare i kostnadsränta eller inlåningsränta på skattekontot är det viktigt klargöra vad ett skattekonto är. Ett skattekonto är ditt personliga konto hos Skatteverket där din skatt dras. Som privatperson i samband med deklarationen så har du antingen ett positivt saldo eller negativt saldo på ditt skattekonto.

Företag har däremot mer regelbundna dragningar från skattekontot och måste varje månad ha rätt belopp insatt där för arbetsgivaravgifter, moms osv.

Kostnadsränta på skattekontot

Om du hamnar på ett negativt saldo på ditt skattekonto kommer Skatteverket att debitera dig en kostnadsränta. Det finns både låg respektive hög kostnadsränta beroende på vad som orsakat ditt negativa saldo. Den låga räntan sedan 1 augusti 2023 5 procent och höga 20 procent.

Läs också: lån med låg ränta sänker dina lånekostnader

Inlåningsränta på skattekontot

Vid ett positivt saldo på ditt skattekonto kommer du att få en inlåningsränta. Den är sedan 1 augusti 2023 2,25 procent. Detta resulterar ibland att folk använder skattekonto som ett form av sparkonto och ser till att inbetalningarna är något större än vad man faktiskt behöver betala in.