Skatteåterbäring 2019: Då får du tillbaka pengarna

Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande. Du behöver inte ha digital brevlåda för att få pengarna extra snabbt.

 

När kan jag se skatteåterbäringen för 2019?

Från 13 mars kan du logga in och kolla om du får pengar tillbaka på skatten. Det gäller förutsatt att du skaffat en digital brevlåda, vilket du måste ha gjort senast den 1 mars. Utan digital brevlåda tar det till den 21 mars innan du själv kan logga in på Skatteverkets e-tjänst och se din återbäring.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda möjliggör att du kan ta emot post från myndigheter och företag digitalt i stället för i pappersform.

Den digitala brevlådan når du via internet, och din identitet bekräftas med med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. Fördelen med digital brevlåda är att den är tillgänglig var du än är. När du har nya brev blir du meddelad via sms eller mejl. Du kan när du vill ändra inställningarna så att du tar emot breven på papper igen.

Staten har tagit fram en digital brevlåda som förvaltas av Skatteverket. Den hittar du på minmyndighetspost.se och är helt gratis. Nackdelen är att denna digitala brevlåda inte stöds av privata företag.

En del väljer att ta emot post från t.ex. CSN digitalt men föredrar annan post i pappersform. Gör inställningarna precis som du vill och tänk på att det inte är alla myndigheter eller företag som är anslutna till en digital brevlåda.

Du som har digital brevlåda loggar då in på den och läser deklarationen som bifogas i form av en PDF-fil. Beroende på dina inställningar får du ett sms eller mejl när “brevet” från Skatteverket hamnat i lådan.

Därefter är det bara att logga in med bank-id och granska uppgifterna. Digitala brevlådor godkända för myndighetspost är förutom statens egen Min Myndighetspost även Digimail och Kivra. Nästan 2 miljoner svenskar har skaffat digital brevlåda.

Du kan börja deklarera från den 19 mars i e-tjänsten.

Vad händer när jag deklarerat?

I din deklaration syns hur mycket du tjänat under året som gått, i det här fallet under 2018. Där syns också hur mycket skatt du betalat, vilket är ditt preliminära skattebesked. När du skickat in deklarationen, med eller utan ändringar, går Skatteverket igenom den. Därefter kommer ditt slutskattebesked med ett beslut om du ska få tillbaka eller återbetala skatt.

Slutskattebeskedet innehåller information om exakt hur mycket skatt du betalat. Detta besked kommer vid olika datum beroende på hur du deklarerat.

Ändringar i deklarationen görs enklast genom att logga in på e-tjänsten. Avdrag för resor i arbetet kan du dock göra direkt i Skatteverkets app.

 

När kommer skattepengarna?

Skattepengarna 2019 kommer innan påskhelgen och Skatteverket uppger att de betalar ut skatteåterbäringen 5-6 april. Detta gäller oavsett om du skaffat digital brevlåda senast den 28 mars. Du måste dock deklarerat digitalt och du får inte ha gjort några ändringar i deklarationen.

Om du inte har en digital brevlåda så kommer pengarna som vanligt före midsommar. Den 8 juni börjar Skatteverket betala ut pengar till de som deklarerat digitalt. Glöm inte anmäla bankkonto i e-tjänsten. Den som inte har registrerat ett konto får ett utbetalningskort om beloppet att få tillbaka är minst 2 000 kr. Mindre belopp får du enklast tillbaka genom att använda e-tjänsten Skattekonto.

Är du ägare till ett dödsbo finns ingen möjlighet att öppna ett nytt konto i dödsboets namn.

Skulle inget konto finnas registrerat så skickas en utbetalningsavi till dödsboet. Men: Den skickas bara ut automatiskt om beloppet är minst 2 000 kr. Kontakta Skatteverket för mer information gällande skatteåterbäring för dödsbon.

 

Viktiga datum för deklarationen 2019

31 januari – Sista dagen för långivare och arbetsgivare att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2018.

12 februari - Fyllnadsinbetalning av kvarskatt/restskatt över 30 000 kronor. Ränta på belopp över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 13 februari 2019.

13 mars - Den digitala deklarationen skickas ut till de som är anslutna till digital brevlåda.

19 mars – E-tjänsten öppnar och det är fritt fram att deklarera. Det är mer regel än undantag att det går att logga in redan dagen innan. Testa!

2 april – Snabba ryck, för detta datum är sista dagen att deklarera om du vill få skatteåterbäring så tidigt som möjligt.

9 april – Skatteåterbäringen betalas ut mellan den 9 och 12 april för dig som får slutskattebeskedet i april.

2 maj – Sista dagen att lämna in deklaration. Gäller oavsett hur och på vilket sätt man deklarerar. Om du deklarerat digitalt senast 2 maj får du pengarna i början av juni.

4-7 juni –Skatteåterbäring för de som får slutskattebeskedet  i juni.

3-6 december - Skatteåterbäring för alla som inte fått den tidigare, bland annat pappersdeklaranter som gjort ändringar i deklarationen.

 

5 smarta avdrag i deklarationen

Dela lika på räntan

Är du gift och äger en bostad tillsammans med din partner? Det kan vara smart att dela på räntan så att ingen betalar in mer än 100 000 kr i räntor på ett år. Om man betalar in över 100 000 kronor i räntor kan man bara göra ränteavdrag med 21 %. Dock är det väl få av oss som kommer upp i den summan.

Gör avdrag för jobbprylar

Kläder, datorer och andra prylar som du köpt privat men använder i ditt arbete kan vara avdragsgillt. Om du köpt en bärbar dator privat som du även använder på jobbet som huvuddator är det mycket möjligt att du får dra av för den.

Resor till arbetet går att dra av

Du får göra avdrag för resor mellan hemmet och arbetet om utgifterna överstiger 11 000 kronor. Tidsvinsten jämfört med att åka kollektivt måste vara minst två timmar per dag. Dessutom måste avståndet mellan din bostad och din arbetsplats vara minst fem kilometer.

Aktieförluster är avdragsgilla

När du säljer aktier med förlust är 70 % av förlusten avdragsgill. Vid försäljning av fonder med förlust gör Skatteverket avdraget automatiskt.

Avdrag för idrott går bra

Knäcker du extra som domare, funktionär eller tränare inom idrottsrörelsen? Då kan du göra avdrag för kostnader du har i samband med dessa uppdrag.

Ränteavdraget får du automatiskt

Kom ihåg att vissa avdrag sker automatiskt, eftersom Skatteverket redan fått underlagen skickade till sig. Det gäller t.ex. ränteavdraget, som innebär att du får tillbaka 30 % av pengar du betalat till långivare i form av räntor.

Långivaren skickar in räntebesked och detta kommer sedan förtryckt på din deklaration. Alla räntor är avdragsgilla, det spelar ingen roll om det är ränteutgifter du haft i samband med bostadslån, billån eller lån utan UC. Något som däremot inte är avdragsgillt är olika avgifter du haft i samband med lånet, som uppläggningsavgifter eller aviavgifter.

 

Så fixar du digital brevlåda på 1 minut

– Gå till minmyndighetspost.se och välj “Skaffa brevlåda privat”.

– Logga in med e-legitimation.

– Välj att du vill ha post från Skatteverket.

Min myndighetspost är en digital brevlåda som är framtagen av staten och underhålls av Skatteverket. Tänk på att du behöver någon form av e-legitimation, som Mobilt Bank ID, för att kunna använda tjänsten. Om du vill använda någon annan brevlåda så finns privata alternativ, som Kivra och Digimail. Dessa har möjlighet att förutom myndighetsbrev också ta emot digitala brev från vissa privata företag.

Visste du att påsken 2017 fick över en halv miljon svenskar dela på drygt 4,3 miljarder i skatteåterbäring?

 

Fakta om skatteåterbäring

Vad är skatteåterbäring?

I Sverige är vi flera miljoner skattebetalare som varje år får tillbaka en liten del av den skatt vi betalat till staten. Det är denna del av skatteinbetalningen som kallas för skatteåterbäring.

Det stora flertalet av alla svenskar får skatteåterbäring, vilket beror på att arbetsgivaren generellt sett gör ett för stort skatteavdrag. Motsatsen till skatteåterbäring är restskatt. Skatteåterbäringen finns alltså eftersom man ska få tillbaka skatt man egentligen inte varit skyldig att betala in. Hela tanken med skattesystemet är ju att alla ska betala rättvist, så att vi hjälps åt att dela på allt som skattepengarna måste klara av att finansiera.

Restskatt kan drabba den med flera extrainkomster, som ofta kommer upp i en lön som är så hög att man passerar brytpunkten för statlig skatt. Du kan undvika restskatt genom att be arbetsgivaren dra extra skatt varje månad. Det är både enkelt att genomföra och vanligt.

Myndighetens förvandling

En gång i tiden var svenskarna livrädda för Skatteverket. Föräldrar skrämde sina små barn med hemska berättelser om Skattefogden, denna byråkraternas byråkrat som klämde de stackars fattiga medborgarna på deras surt förvärvade slantar. Vem minns inte Disneys Robin Hood och den gemene Prins Johns omättliga aptit på böndernas kapitalöverskott. Den elakingen fick tack och lov vad han förtjänade i form av århundradets största skatteåterbäring till folket.

Låt oss gå åter till det svenska Skatteverket, som idag har genomgått en renässans och med rätta är en av landets mest omtyckta myndigheter.

Svenskarna tycker det är tufft att betala skatt och vi gillar Skatteverkets tjänster, som bara blir bättre och bättre. Och så har vi skatteåterbäringen ja. Den kommer ju bara tidigare och tidigare för varje år. Som grädde på moset lockar de med att fixa återbetalningen redan till påsk men då krävs visst en sådan där digital brevlåda, annars får vi vackert vänta till juni. Men det är ju också bra.

Hur använder vi skatteåterbäringen?

Många köper en resa eller betalar av på ett lån. Andra låter pengarna vara kvar på skattekontot, vilket är en dum idé eftersom skattekontot numera inte ger någon ränta.

Det ger å andra sidan inte Nordeas sparkonto heller, därför blir rekommendationen att sätta återbäringen på ett konto med både sparränta från första kronan och insättningsgaranti.

Bank Norwegian, Marginalen Bank och andra nischbanker har bättre ränta på sparkonton jämfört med storbankerna.

Räknas skatteåterbäring som inkomst?

Nej. Inkomst kommer från t.ex. lön, aktieutdelningar eller försäljning av bostad. Skatteåterbäring betyder ju bara att du får tillbaka en del av den skatt du redan betalat och inbetald skatt är aldrig en inkomst. Din skatteåterbäring kan således aldrig räknas in i t.ex. CSN. Däremot har Kronofogden rätt att ta av din skatteåterbäring och använda till att betala av på dina eventuella skulder.

Lycka till med deklarationen 2019!

2019-01-18