Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » 4 av 10 sparar sin skatteåterbäring 2024

4 av 10 sparar sin skatteåterbäring 2024

Det blir en rekordstor utdelning när skatteåterbäringen betalas ut i år. Det är 34 miljarder kronor som 3,3 miljoner svenskar får dela på, och det är 7 miljarder högre än förra året. Anledningen till det är de gångna årets höga räntor och stor del av återbäringen är ränteavdrag.

I en undersökning från Länsförsäkringar som släpptes nu på morgonen rapporterar man att 4 av 10 svenskar planerar att spara sin skatteåterbäring.

Spara är inte ett val för alla

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, kommenterar undersökningen till TV4 Nyheterna att det är positivt 4 av 10 sparar sin skatteåterbäring. Men att ekonomiska förutsättningar gör att det inte är ett val för alla.

”Vi ser att de med en bra ekonomi har ett större sparkapital än för två år sedan. Den gruppen sparar sannolikt för att man redan har pengar över till exempelvis räkningar. Medan gruppen med dålig ekonomi hellre lägger pengarna på att unna sig själv eller familjen någonting roligt, förklarar Stefan Westerberg.”

I samma rapport påvisar man det som styrker Stefans uttalande, att 2 av 10 kommer lägga återbäringen på en utlandssemester.

Vad har vi på Comparia för tips till alla som får pengar tillbaka på återbäringen?

Kim Nikander, finansexpert på Comparia, tycker att svenskarna ska försöka spara.

”Den ekonomiska situationen må vara på bättringsvägen enligt senaste räntesänkningen men det kan vara bra ha en buffert framöver. Sen tycker jag det är viktigt att inte bli galen, och unna sig en semester för familjen om det är vad man har råd med. Aldrig betala det på kredit eller med lån.”