Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Bästa fonderna enligt ratingsystemet

Bästa fonderna enligt ratingsystemet

Det är viktigt för din ekonomiska framtid att du väljer rätt fonder. Detta gäller oavsett om du sätter samman en egen privat fondportfölj eller hanterar din PPM-portfölj. Därför kan du vilja kika på vilka som är de bästa fonderna 2024 utifrån faktorer som god avkastning och rimlig risk. Här får du en överblick av de bästa alternativen i olika kategorier, utifrån de utmärkelser som det oberoende fondanalysföretaget Morningstar nyligen har delat ut med en kommentar från oss på Comparia.se.

De bästa fonderna 2024 i sex olika kategorier

Följande sex alternativ har valts ut till de bästa fonderna i respektive kategori:

Sverigefonder

Aktiespararna Direktavkastning. Denna fond har utmärkt sig som en framstående Sverigefond. Den fokuserar på högutdelande bolag på Stockholmsbörsen och är därmed ett attraktivt val för fondsparare som söker stabilitet och pålitlig avkastning.

Småbolagsfonder

Cliens Småbolag. Cliens Småbolag förvaltas av den erkänt duktiga fondförvaltaren Carl Sundblad. Fonden har visat sig vara ett riktigt bra alternativ för den som vill satsa på småbolag. Den koncentrerade och aktivt förvaltade portföljen har ett fokus på mindre bolag med relativt hög tillväxt.

Nordiska aktiefonder

XACT Norden. Detta är en fond som har presterat starkt bland de nordiska aktiefonderna. Den har visat på en förmåga att generera en anmärkningsvärd avkastning över tid. Dess robusta långsiktiga utveckling har gjort den till ett pålitligt val.

Globalfonder

Schroder ISF Global Sustainable Growth. För den som önskar få en global exponering i portföljen kan Schroder ISF Global Sustainable Growth vara ett bra alternativ. Förvaltaren Charles Somers har framgångsrikt fokuserat på att investera i företag med goda tillväxtutsikter, vilket har resulterat i en hög riskjusterad avkastning.

Blandfonder

Sensor Sverige Select. Denna fond erbjuder en avvägd blandning av aktier och räntepapper. Den tillhör de bästa fonderna 2024 inom segmentet blandfonder tack vare sin bevisade motståndskraft i tider av varierande marknadsförhållanden.

Företagsobligationer

Spiltan Räntefond Sverige. När det kommer till företagsobligationsfonder har denna fond konsekvent levererat toppresultat. Det är därför lockande att inkludera den i fondportföljen för de som söker stabilitet.

De främsta alternativen till PPM-portföljen

När du väljer fonder till din PPM-portfölj kan du välja upp till fem olika sådana. Ingen av ovan nämnda fonder är tyvärr valbara i premiepensionssystemet – där är de bästa fonderna 2024 dessa: SEB Teknologifond, Swedbank Robur Technology A och Franklin Technology Fund A. Dessa har visat sig tillhöra de främsta alternativen med hög potentiell avkastning inom tekniksektorn.

Välj den fond som bäst motsvarar dina egna mål och preferenser

Vill du sålla agnarna från vetet och välja bland de bästa fonderna i olika kategorier? I sådana fall finns det många attraktiva investeringsmöjligheter att beakta på fondmarknaden. Du kanske söker stabilitet genom Sverigefonder och företagsobligationsfonder, tillväxtpotential via småbolags- och teknikfonder, eller den diversifiering som en globalfond erbjuder. Oavsett vilket finns det en fond där ute som kan passa dina investeringsmål som hand i handske. Kom ihåg att noggrant analysera varje fond utifrån dina avkastningsmål, din sparhorisont och din risktolerans innan du fattar ett investeringsbeslut.

Läs även våra artiklar som sparkonto eller sparränta för att få en bättre förståelse om vilka olika alternativ det finns för att förvalta dina pengar.

Tänk på att investeringar alltid innebär en risk och att det är viktigt att göra egna efterforskningar innan du fattar ett beslut.

Etiketter: