Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Allt du behöver veta om Kyrkoskatt

Allt du behöver veta om Kyrkoskatt

Kyrkoskatt, även kallat kyrkoavgift, är något du betalar som en del av din inkomstskatt varje år. Avgiften ger dig medlemskap i Svenska kyrkan och går till kostnader som kyrkan har. Det är till exempel präster, gudstjänster och underhåll av kyrkor.

Hur mycket betalar man i Kyrkoskatt?

Kyrkoskatten är ungefär 1 procent av din inkomst. Exakt belopp avgörs beroende på vilken församling du är ansluten till. En månadslön på 35 000 kr per månad innebär 350 kr per månad eller 4200 kr per år i avgifter till kyrkan.

Måste man betala?

Nej! Kyrkoskatten är valfri men kräver ett utträde ur Svenska kyrkan. Att lämna är relativt enkelt men kräver att du fyller i en fysisk blankett och skickar via post till kyrkan.

Om du är osäker på om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte så kan du förutsätta att du är det om inget utträde har skett. Man blir nämligen automatiskt medlem.

Alla som är medlemmar 1 november föregående år betalar kyrkoskatt och avgift nästkommande år. Så för att inte betala skatt 2024 behöver du träda ut senast 1 november 2023.

Betalningen sker inte genom faktura utan dras automatiskt när man varje år gör en sammanställning av ens skatt i deklarationen. Att inte vara medlem innebär att du då får dessa pengar tillbaka i samband med skatteåterbäringen.

Så går du ur kyrkan

Om du bestämt dig för att inte betala kyrkoskatt behöver du gå ur Svenska kyrkan. Det är enkelt och är egentligen inte en speciellt komplicerad process, om dock något manuell i forma av ett det krävs en fysisk blankett.

Så går du ur Svenska kyrkan och tar bort din kyrkoskatt:

  1. Fyll i följande blankett
  2. Kontrollera att alla uppgifter är korrekta, du får ingen bekräftelse på utträde
  3. Skicka till din församling

Att gå ur kyrkan innebär att du inte behöver betala din krykoavgift men du blir även av med andra förmåner som medlemskapet ger dig. T.ex. har du inte längre rätt att få en kyrklig begravning, rösta i kyrkovalet samt ha en vigsel i kyrkan.

Fördelar med att gå ur Svenska kyrkan

För de flesta är fördelen att gå ur Svenska kyrkan för att slippa betala kyrkoskatten som är ungefär 1 procent av din inkomst. Det handlar ofta om flera tusenlappar per år för en medelinkomsttagare. För dig som tjänar mer än så blir avgiften ännu större.

Nackdelar med att gå ur

Nackdelarna med att gå ur Svenska kyrkan är att du inte kostnadsfritt får ta del av de tjänster som man erbjuder. Ofta går det att betala för dessa tjänster om man skulle önska. Vanliga anledningar man väljer att stanna i Svenska kyrkan är:

  • Kostnadsfri vigsel i kyrka
  • Vigselförrättare via kyrkan kostnadsfritt
  • Vill fortsätta stötta lokala engagemang som kyrkan gör