Hoppa till innehåll
Ordlista

Kreditupplysning

Uppdaterad
Comparia.se » Ekonomisk ordlista » Kreditupplysning

Kreditupplysningen är det som ligger till grund för om långivaren vill låna ut pengar eller inte. När långivaren gör en kreditupplysning tar de reda på information om din ekonomiska situation. Är det så att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare kan det i många fall betyda att långivaren beslutar sig för att inte låna ut några pengar. Det största företaget i Sverige som gör kreditupplysningar är Upplysningscentralen (UC). Andra kreditupplysningsföretag som kan vara värda att nämna är Creditsafe och Bisnode. 

I en kreditupplysning finns bland annat information om:

  • Identitetsuppgifter, som namn, personnummer och adress.
  • Inkomstuppgifter och om du äger några fastigheter.
  • Uppgifter om betalningsanmärkningar, som hämtas från Kronofogden.

Varje kreditupplysning syns i 12 månader och det är antalet kreditupplysningar som ligger till grund för ditt UC-score. Har man ett bra UC-score betyder det att man har en stark kreditvärdighet. Ens UC-score visas i siffrorna 0-999. Desto högre nummer desto bättre kreditvärdighet.

Ditt UC-score kan du använda för att:

  • Hålla koll på din kreditvärdighet och hur din ekonomi mår
  • Förhandla bättre villkor för lån
  • Visa din kreditvärdighet och betalningsförmåga för andra, till exempel när du ska hyra bostad, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller söka jobb

Stark kreditvärdighet

Desto bättre UC-score desto starkare kreditvärdighet har man. En stark kreditvärdighet ger större möjligheter att handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor när du tar eller omförhandlar redan existerande lån.

Svag kreditvärdighet

Om man har en svag kreditvärdighet (lågt UC-score) och funderar på att köpa bostad eller göra någon annan investering som kräver att man handlar på avbetalning eller tar ett lån är det nödvändigt att veta hur man förbättrar sin privatekonomi. En viktig faktor i ens kreditvärdighet är hur många förfrågningar man har hos UC, så ett första steg för att bättra på sin kreditvärdighet kan vara att vänta ut redan existerande förfrågningar. Varje kreditupplysning är synlig i ett år från det datum då den gjordes. En annan faktor som påverkar ens kreditvärdighet är anställningsförhållanden. För att inte få sänkt resultat på kreditupplysningen ska man ha varit anställd vid samma företag i minst sex månader.  

Om man nyligen genomgått en kreditupplysning kan man lätt se ens nuvarande kreditvärdighet på beskedet.