Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Ställa av bilen – Det här gäller vid avställning av fordon

Ställa av bilen – Det här gäller vid avställning av fordon

Behöver du ställa av din bil eller ett annat fordon? Vi har samlat allt du behöver veta och hur man gör.

Så ställer du av ett fordon

Att ställa av ett fordon är enkelt och görs via Transportstyrelsens hemsida.

  1. Logga in på Transportstyrelsen med Bank-ID
  2. Navigera till ställ av fordon
  3. Fyll i registreringsnummer
  4. Skicka in

Varför ställer man av en bil?

Anledningen till att man ställer av en bil är att den inte ska användas. När en bil är avställd betalar du ingen skatt eller andra kostnader som försäkring och besparingar är med andra ord en vanlig anledning till avställning.

Kostar det något ställa på och av ett fordon?

Nej, det är helt gratis att både ställa av och ställa på ett fordon. Du betalar alltid skatt månaden ut så om du planerar att ställa av en bil i månadsskiftet kan det vara klokt göra innan månaden slår över.

Vad händer med min försäkring?

Din försäkring avslutas automatiskt så fort du ställer av din bil. Alla försäkringsbolag kollar emot registret och noterar när det sker en förändring. Vill du vara extra noggrann kan du alltid kontrollera med ditt försäkringsbolag att det fungerat som det ska.

Påverkas ett billån?

Om du har ett lån på din bil påverkas en avställning inte lånet. Ditt billån kommer att fortlöpa precis som vanligt, vilket kan kännas konstigt när din bil inte kan användas. Situationen bör undvikas genom att antingen sälja bilen eller återbetala lånet fullt. Är ingen av alternativen passar kan du alltid samla lån och därmed sänka kostnaden varje månad på det sättet.