Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Skattejämkning vid mycket lån

Skattejämkning vid mycket lån

Skattejämkning innebär att man istället för att göra en stor sammanställning vid årets sprider ut eventuella avdrag eller inbetalning över året. Jämkning är vanligt förekommande vid sommarjobb (för att få mer lön utbetalat direkt istället för på återbäringen) samt om man har stora bolån för att minska räntebetalningarna varje månad.

Skatteavdrag och jämkning på bolån

Vanligaste anledningen till skatteavdrag är för bolån. Avdraget du kan göra är 30% av räntekostnaderna upp till 100 000 kr per år. Därefter gäller 21% på allt över 100 000 kr. Detta sker helt automatiskt och din bank skickar in uppgifterna till skatteverket. I vanliga fall regleras detta i din deklaration och du får pengar tillbaka på skatteåterbäringen.

Om du väljer att jämka för bolånet minskar din räntekostnad varje månad motsvarande det estimat av hur mycket skatteavdrag du kan göra på ett år. Jämkningen görs genom en ansökan på Skatteverket och du beslutet visar du för din arbetsgivare som justerar din skatt varje månad.

Jämkning för höga räntor på privatlån

För dig som har en ansträngd ekonomi med mycket privatlån och liknande skulder kan jämkning vara en metod för att enklare komma på fötterna igen. Istället för att vänta på skatteåterbäring en gång per år kan du på samma sätt som vid bolån sprida ut ditt ränteavdrag över året för dina privatlån eller snabblån.

Ansökan görs på samma sätt via Skatteverket och du meddelar din arbetsgivare beslutet. Om det känns integritetskränkande eller jobbigt att meddela din arbetsgivare är det viktigt veta du inte behöver ange någon anledning till byte av skattetabell.

Jämkning på mindre lån

Det går bra jämka även på mindre lån. Det hela handlar bara om hur mycket räntor du betalar varje månad. Vi har i undersökningen upptäckt att det är flera låntagare som ansöker om en jämkning för att få billigare lån med hjälp av ränteavdraget.

Resonemanget stämmer till viss del då din månadskostnad blir mindre men du sparar inga pengar. Pengarna hade du istället fått tillbaka en gång per år istället för varje månad.