Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Privatleasing eller billån – vad är billigast?

Privatleasing eller billån – vad är billigast?

Många grubblar grundligt i om man ska välja privatleasing eller att köpa sin bil med ett billån? Vi på Comparia.se har själva varit i situationen och då inte riktigt övervägt alternativet noggrant, ur ett ekonomisk perspektiv. Det vi har övervägt är bara de praktiska bitarna med service, reparationer och själva ägandet.

I denna artikel kommer vi bryta ner det vad som är billigast, att äga sin bil själv genom ett lån eller leasa.

Leasing

Leasing är en form av långtidshyra där du binder upp dig att betala t.ex. 4000 kr per månad under 36 månader (3 år) och under den perioden är bilen din till fullt förfogande. I den fasta kostnaden ingår allt det där man annars behöver betala separat som försäkringar, service, vinter- och sommardäck. Begränsningarna med leasing är ofta att du inte får köra hur mycket som helst, utan t.ex. Max 3000 mil per år.

Fördelar med leasing:

  • En fast kostnad varje månad
  • Du behöver inte oroa dig för reparation
  • Service ingår
  • Försäkring ingår
  • Ofta en helt ny bil

Nackdelar med leasing:

  • Svårt och dyrt bryta avtalet
  • Kostnader kan uppstå du brukar bilen onormalt
  • Begränsning på hur mycket du får köra
  • När leasing är klar äger du ingen bil

Välja billån framför leasing

Om du istället för privatleasing väljer att betala bilen genom ett billån är bilen i allra största utsträckning din. Du äger bilen och ansvarar för dess service, reparation, försäkringar och annat som kan uppkomma. Beroende på hur dyr bil du köper kommer din månadskostnad variera men ofta är den rätt lika i jämförelse med leasing.

Vad är billigast?

Om vi är neutralt inställda till skillnaderna mellan att leasa eller köpa sin bil och bara fokuserar på det ekonomiska är skillnaden rätt marginell. Första viktiga saken att tänka på är om du kan erlägga 20% av köpet i en kontantinsats. Om inte är leasing bättre, för där behövs ingen insats.

Andra är vilka risker du vill ta. Om man slår ut det på ett år är det något billigare att köpa sin bil. Dock kan bilen vid ägande vara med om skador, reparation eller andra saker som minskar bilens värde mer än beräknat, då blir det en ekonomisk förlust. På andra hållet kan bilens vara högt eftertraktad och du kan faktisk göra en mindre förlust än beräknat, vilket gör ägandet väldigt smart.

Vår slutsats är därför att köpa bilen med ett billån är billigare men du tar en större risk. En risk du bör vara medveten om du vill eliminera den välj privatleasing.