Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Glädjebesked – räntan sänks för första gången på åtta år

Glädjebesked – räntan sänks för första gången på åtta år

Riksbanken meddelar den 8 maj 2024 att man sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 3,75%. Det är glädjande nyheter efter år av tuffare ekonomi och höga räntor i samhället. Sänkningen är också unikare än så, det är nämligen första gången på åtta år som man gör en sänkning efter att ha legat still under många år innan senaste årens höjningar.

Vad du som låntagare kan förvänta dig

Eftersom vi på Comparia.se är experter på den svenska lånemarknaden är det också där vi kommer fokusera kring beskedet. Du som nuvarande eller framtida låntagare kan i och med sänkningen förvänta dig lägre räntor från de svenska bankerna. En sänkt ränta innebär som bekant att kostnaden för dina lån kommer att bli lägre.

När sänkningen av din ränta sker kan variera och är fortfarande upp till bankerna att bestämma. Men en sänkt reporänta kommer per faktum innebära en sänkning av räntan då bankerna blir pressade av konkurrens. Om du inte ser någon förändring inom 1-3 månader rekommenderar vi dig att kontakta banken och berätta att det borde vara dags.

Kommer fler sänkningar i framtiden?

Ja, vi på Comparia anser att detta är början på en rad nya sänkningar från Riksbanken. Vi anser att det bör komma redan vid nästa räntebesked. På sikt kommer det medföra flera positiva effekter i vårt samhälle och vi kommer att se sänkta boräntor, ökade lån och flera investeringar från svenska företag.

Sammantaget är detta ett väldigt positivt besked för hela vår ekonomi och du som individ kan förvänta dig billigare lån och bättre lånevillkor framöver.