Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Hur mycket kostar ett bröllop egentligen?

Hur mycket kostar ett bröllop egentligen?

Bröllop är en av de mest fantastiska tillställningarna man kan arrangera och delta i. En stor fest uteslutande för kärleken. Ett stort och underbart bröllop är en stor dröm för många men vi är alla medvetna om att det kan bli dyrt.

Vi på Comparia.se har därför tillsammans med vår finansexpert Kim Nikander försökt reda ut hur mycket ett bröllop faktiskt kostar.

Det korta svaret är att ett bröllop i snitt kostar mellan 50 000 – 100 000 kr. Antalet gästar har en viss påverkan i det totala priset men vissa kostnader är detsamma oavsett antal.

Det här kostar på ett bröllop

De kostnader som uppstår i samband med ett bröllop är:

  • Vigselringar
  • Kläder
  • Vigsel
  • Bröllopsfest

Vigselring

Vigselring är en central del i ett bröllop och är givetvis mer än så. Er vigselring är ett evigt kvitto på det äktenskap som man väljer att ingå.

Enligt undersökningen som Kim har genomfört är kostnaden för en vigselring i snitt 10 000 kr i Sverige. Det finns en uppsjö av alternativ och många lägger betydligt mycket mer pengar än så. Som alltid kan du jämföra priser på ringar men oftast kan man få bra hjälp hos den lokala guldsmeden.

Kostnad för bröllopskläder (och styling)

Klänning, kostym, skor och styling är en stor kostnad för ett bröllop. För många är det viktigt att känna sig snygg, kanske till och med sitt snyggaste någonsin. En bröllopsklänning är dyr och kostar långt över 10 000 kr i många fall.

För att spara pengar och banta denna kostnad kan man hyra eller köpa begagnad. Det är vanligare än man tror och sannolikheten att hitta en bra begagnad brudklänning är faktiskt stor.

Styling innefattar ofta smink, hår och annat piff. Ibland även för sig själv och brudtärnor som en trevlig ritual innan bröllopet. Vi har räknat att kostnaden sammantaget för kläder och styling landar på 20 000 kr.

Vigsel

Höjdpunkten för släkt och vänner är såklart vigsel. Dyraste kostnaden i samband med vigsel är om man önskar en vigselförrättare och/eller en speciell plats för denna händelse. I så fall kan det tillkomma en lokalhyra. Vissa har även band eller ljudanläggning som ökar på kostnaden avsevärt.

Vi har i vår kalkyl valt att räkna med att vigsel kostar ungefär 10 000 kr.

Bröllopsfest

De allra flesta kommer välja att ha en bröllopsfest, då det ofta är höjdpunkten på tillställningen. Vanliga kostnader som uppkommer i samband med en bröllopsfest:

  • Mat
  • Alkohol
  • Dekoration
  • Band/DJ
  • Lokal
  • Fotograf

Sammantaget alla dessa så har vi räknat med 50 000 kr på 50 gäster, de vill säga en kostnad per kuvert på 1000 kr.

Vår budget

Genom att räkna ihop alla dessa posten landar vårt fiktiva bröllop på 90 000 kr med 50 gäster.

Som ni förstår själva finns det massvis med saker man kan kompromissa på. Det viktiga är bara att man förstår vad det innebär att arrangera ett bröllop så det inte uppkommer oväntade kostnader.

Vårt tips till er är att i tid starta ett sparkonto och spara ihop så mycket det går innan. Räcker pengarna inte till är det idag inte ovanligt att låna till sitt bröllop med hjälp av ett billigt privatlån. Lånen går ofta att betala av på 1 till 10 år och behöver inte bli för stor belastning i er månadsbudget framöver.