Hoppa till innehåll
Recension

Modus Finans

3

Modus Finans är en annan relativt ny långivare på den svenska snabblånemarknaden som etablerades så sent som i september 2017. Företaget har valt att satsa på ett lite större lån på 10 000 till 50 000 kronor med flexibel löptid. Villkoren är bra, men det är inte alla som har möjlighet att få dem. 

Uppdaterad
Comparia.se » Modus Finans

Prisexempel

Lånebelopp krMånadskostnad kr
10 000579
25 000591
50 0001 149

*Räntan sätts individuellt. Exemplet avser 5 års återbetalningstid med den minsta möjliga räntan på 9,84 %.

Vilka är Modus Finans?

Modus Finans är ett varumärke som ägs av Svenska Thorn AB, en etablerad långivare som erbjudit finansiella tjänster sedan 1970. Företaget finns också i Norge, Danmark och Nederländerna. Thorn ägs av i sin tur av danska  3C Retail A/S. 

Låneutbud

Lånet som Modus Finans erbjuder är ett privatlån, vilket betyder att du inte behöver någon säkerhet eller pant. Du måste vara 20 år och svensk medborgare för att komma ifråga för lånet. Löptiden är 12 till 78 månader, alltså 1 till 6 år och 6 månader. Precis som systerföretaget Nordic Lån tillämpar man individuell räntesättning, från 9,84-21,60%. Räntan bestäms efter kreditupplysning som görs via Upplysningscentralen. För att få den lägsta ränta måste du sannolikt ha ganska goda inkomster och kreditvärdighet, men Modus Finans ger ingen indikation om vad det är.  Till räntan kommer en uppläggningsavgift på 595 kronor och en aviseringsavgift vid varje delbetalning. Aviavgiften är 19 kronor om du väljer att betala med autogiro eller 39 kronor om du föredrar pappersfakturor.

Fördelar

Svenska Thorn AB som äger Modus Finans är en väletablerad långivare med gott rykte och stabila finanser. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att bolaget går omkull eller säljer din skuld till en mindre pålitlig aktör. Lånet är ett alternativ som står sig väl i konkurrensen under vissa förutsättningar. Om du har du en bra inkomst och god kreditvärdighet är det möjligt att få en relativt låg ränta. Lånar du ett högre belopp och väljer en längre amorteringstid blir månadskostnaden potentiellt riktigt behaglig.  Modus erbjuder också två betalningsfria månader om året. Du själv bestämmer när de infaller i samband med att du tecknar lånet. En välkommen och ganska ovanlig möjlighet. Det går däremot inte att välja endast en månad, det är två eller ingen alls som gäller. Du kan ha betalningsmärkning dock inga skulder.

Nackdelar

Modus Finans tar sina kreditupplysningar via UC även när lånebeloppet är så lågt som 10 000 kr. Onödigt tycker vi, det finns flera konkurrenter som erbjuder möjligheten att slippa en notering hos UC. Åldersgränsen på 20 år kan upplevas som godtycklig.  Den höga uppläggningsavgiften gör det också mindre fördelaktigt att låna ett lägre belopp, särskilt om du har sämre kreditvärdighet och därmed får en ränta i det högre spannet. Räntan är snäppet högre än flera alternativ i segmentet.

Bra att veta om Modus

Modus Finans har en trevlig och tjänstvillig kundtjänst som du når 08-18 på vardagar och 10-16 på lördagar.  De betalningsfria månaderna är också en trevlig finess som långt ifrån alla långivare erbjuder. Det är även en fördel att ett så etablerat företag som Thorn står bakom lånet. Det som framför allt drar ner slutbetyget är de dryga avgifterna som kommer med lånet. På ett lån på 10 000 kr betalar du 595 kronor i uppläggningsavgifter plus 12 x 39 kronor i aviavgifter om du väljer att betala via pappersfaktura. Det blir över 1 063 kronor eller mer än 10 procent enbart i avgifter det första året.

Kontakta Modus Finans

Vår metodik

Comparia recenserar långivare med både fokus data och upplevelse. Data representerar ränta, avgifter, återbetalningstid, ålderskrav och andra värden som är tydliga och gå jämföra rakt av. Dessa samlar vi in via villkor, direkt på hemsidan eller genom att kontakta respektive långivare. Upplevelse kan framstå som mer rörligt och vi kollar t.ex. på hur svårt det är att söka, vad tidigare kunder skriver i sina recensioner eller hur ansökningsprocessen upplevs. Sammantaget får långivaren ett betyg som ska vara trovärdigt och kunna ligga till grund för ditt beslut. Du kan även läsa mer om vår redaktionella policy.