Hoppa till innehåll
Comparia.se » Skulderna ökar bland unga och män

Skulderna ökar bland unga och män

I ett reportage från TV4 Nyheterna igår 18 september rapporterar man att skulderna hos Inkasso ökar hos unga och män. Siffrorna kommer från kredithanteringsbolaget Intrum.

Ungas skulder ökar mest

Julia Reuszner VD på Intrum kommenterar att ”Nu ökar ärendena och beloppen ordentligt. Och de unga kommer få det tufft med återbetalningen”. Hon hänvisar till siffror att skulderna hos åldersgruppen 18-29 år har ökat med 13 procent sedan årsskiftet och beloppen med hela 60 procent.

Vi på Comparia.se ser detta givetvis som oroväckande och uppmanar mer än någonsin till ett lugnare risktagande. Det är viktigt att förstå respektive kostnad och vad som orsakar att dessa snabbt kan bli höga. Läs noga på kring de olika låneformerna som skillnaden mellan ett snabblån och privatlån.

Vad du ska undvika (tips)

I samma inslag rekommenderar en representant från branschen olika tips på hur man undviker att hamna i denna skudfälla. Tipsen är:

  1. Ta inga blancolån
  2. Undvik köp nu, betala sen
  3. Kontakta och gör avbetalning

Blancolån som speciellt handlar om att låna för konsumtion bör undvikas. Det blir snabbt att man inte har en hållbar plan för hur återbetalningen ska ske, samt att det som konsumeras inte har någon säkerhet eller värde efter ett tag.

Undvika att köpa nu och betala sen. Det som lätt händer är att man fortsätter köpa och till slut behöver välja en avbetalning för att komma ikapp. Detta slutar ofta i dyra avgifter och räntor.

Sista tipset är att kontakta de bolag som du har inkasso eller krav ifrån. Tillsammans med kundtjänsten kan ni göra en avbetalningsplan. På så sätt kan du undvika betalningsanmärkningar, vilket kan skapa stora problem i framtiden om du vill ansöka om en lägenhet eller andra små saker. Om du redan ådragit dig anmärkning finns det lån trots betalningsanmärkning och lån utan UC där anmärkningarna inte kommer att synas.

Sammantaget finns det en röd tråd i tipsen. Undvik att ta på dig för mycket skuld. Om du trots detta har råkat bygga på dig en för stor skuld är det bättre ta tag i det så fort som möjligt än att vänta.