Hoppa till innehåll
Comparia.se » Blogg » Lånemarknadens utveckling senaste åren

Lånemarknadens utveckling senaste åren

De senaste åren har den svenska lånemarknaden utvecklats mycket. Dels ur ett tekniskt perspektiv med flera nya moderna och lättanvända lösningar men även genom att skuldsättningen i Sverige ökar. Enligt en undersökning av SCB ökade skuldkvoten i Sverige stort under 2023. Faktiskt så mycket att bara Danmark och Luxemburg ökade mer i hela Europa.

Men vad driver denna utveckling?

Ökade priser

I Sverige har vi de senaste åren haft en kraftig inflation, både på konsumentvaror och bostäder. Det gör att vi måste låna mer pengar för att köpa samma varor eller tillgångar som tidigare. I förhållande till andra länder där priserna inte ökar på samma sätt framstår svenskarna som högt belånade.

Inflationen är någonting Riksbanken har arbetat med aktivt senaste året (2022, 2023) och vi ser nu en dämpad effekt.

Lättare att låna

Vi vill även poängtera att utvecklingen har drivits av ökade möjligheter att låna pengar. Det har senaste åren dykt upp flertalet bra låneförmedlare både för konsumentlån och bolån. Det gör att konsumenter vet vart man ska vända sig, och antalet ansökningar och beviljade lån ökar. Utvecklingen påverkar även hela dynamiken i marknaden och låntagare får bättre villkor och kan aktivt genom användning av förmedlare hitta en bättre och lägre boränta som gör att fler har råd att låna.

Förenkling av alla former kommer driva ett beteende och antalet svenskar som har ett lån idag har ökad i samma takt som skuldkvoten.

En god tid i ryggen

Sist vill vi lyfta att det har varit goda tider senaste åren. En ung generation som idag är mellan 25 till 35 år har vuxit upp och haft hela sitt vuxna liv i goda förhållanden. Det skapar en riskbenägenhet där undersökningar visar att man tenderar att låna till investeringar eller andra mer riskfyllda tillgångar. Huruvida det i sig är en god idé eller inte lämnar vi osagt men det driver en ökad skuldsättning bland svenskarna.

Sammantaget skapar samtliga faktorer en stor utveckling på den svenska lånemarknaden. Vi kommer att fortsätta bevakningen och du kan alltid vända dig till oss för mer nyttigt och lärorikt innehåll.