Hoppa till innehåll
Recension

Sefina

3

Sefina är en svensk pantbank som erbjuder lån till privatpersoner. Som lånekund lånar du på värdeföremål som också är säkerhet för lånet. Därför krävs ingen UC eller annan kreditprövning. Du kan också låna i princip hur mycket pengar du vill så länge du har en eller flera prylar som täcker lånet.

Uppdaterad
Comparia.se » Sefina

Låninformation

 • Lånebelopp: 1000 - 1000000 kr
 • Ränta: 3.50 - 3.90%
 • Löptid: 1 - 3 mån
 • Ålderskrav: år
 • Kreditupplysning: Bisnode
 • Betalningsanmärkning: Accepteras
 • Direktutbetalning: Nej

Prisexempel

Lånebelopp krBetala totalt
1 0001 119
5 0005 593
10 000 kr11 155

Sefina tar precis som alla andra långivare ut ränta när du lånar pengar av dem. Räntan skiljer sig åt något beroende på var i Sverige du lånar, i de flesta fall ligger den på 3,95 % för lån på 1 000 till 5 000 kronor. I exemplet ovan har vi räknat på en återbetalningstid på tre månader som också är den vanligaste löptiden på pantlån.

Vilka är Sefina pantbank?

Sefina pantbank är en långivare som hängt med länge. Företaget grundades redan 1884 av den då 30-årige Frans Oscar Swartling under namnet Svensk Pantbelåning.  Den första pantbutiken slog upp dörrarna samma år på Bellmansgatan på Södermalm i Stockholm. Idag är man Nordens största pantbank med 20 butiker utspridda över hela Sverige och närmare 95 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Under 2023 har man lanserat en digitalt dotterbolag av sin verksamhet som heter Digipant

Vad gör en pantbank?

En pantbank lånar ut pengar mot säkerhet. Du lämnar in ett föremål som pantbanken värderar, därefter får du låna så mycket pengar som föremålet anses vara värt. Pantbanken förvarar sedan föremålet (håller i pant) tills du löser ut det eller tills lånets löptid gått ut. Du kan i princip lämna in allt som har ett andrahandsvärde. Men musikinstrument, klockor, smycken, märkeskläder, sportartiklar som golfklubbor och fiskespön samt teknikprylar som datorer och hifi-utrustning tillhör de vanligaste produktkategorierna du hittar på en pantbank.

Fördelar med Sefinas Pantbank

Pantbelåning är ett smart sätt att låna pengar. När du lånar hos en pantbank behövs som tidigare nämnt ingen UC eller annan kreditprövning. Du belastar inte din kreditvärdighet i onödan och riskerar aldrig att bli återbetalningsskyldig om du inte har möjlighet att betala av lånet. Chansen är också större att du får låna överhuvudtaget. Du behöver faktiskt inte ens ha en inkomst och det går utmärkt att låna med betalningsanmärkning. Alla som har ett eller flera föremål som går att belåna kan låna pengar.

Räntan på ditt lån är också avsevärt mycket lägre än vid andra former av snabblån som smslån. Totalkostnaden för dig som låntagare är alltså betydligt lägre vid ett pantlån än vad den skulle blivit om du tagit ett vanligt privatlån i stället.  Dessutom riskerar du aldrig att hamna i en skuldfälla. Den enda risken som föreligger är att du kan bli av med ditt föremål om du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Nackdelar

Din möjlighet att låna hänger helt och hållet på om du har ett föremål som går att låna på. För många kan det bli en obehaglig överraskning om det visar sig att den där målningen eller silvervasen som gått i arv i familjen inte är äkta. Sefina som pantbank måste också göra en vinst vid en eventuell auktionsförsäljning om du inte vill eller har möjlighet att betala tillbaka lånet. Då säljer pantbanken ditt föremål via en auktionsförrättare som Bukowskis eller Kaplans auktioner. Det innebär också att du kan låna mindre pengar på ditt föremål än vad du skulle fått för det vid en eventuellt privat försäljning. 

Så lånar du hos Sefina

Det finns två sätt att ansöka om lån hos Sefina. Det enklaste är att bege sig till en av Sefinas fysiska butiker med föremålen du vill låna på. Du får då hjälp av personalen som värderar ditt föremål och lotsar dig genom ansökningsprocessen. Om du inte har möjlighet att besöka en av företagets butiker kan du även låna online. Den processen kan upplevas som komplicerad om du inte tar tidigare erfarenhet av pantbanker och det tar också längre tid att få lånet beviljat jämfört med andra typer av snabblån. För att komma igång behöver du först skapa ett konto hos Sefina. Sedan beskriver du dina föremål och bifogar gärna en bild. Om Sefina bedömer att föremålen har ett värde får du ett värdepaket med posten som du i din tur använder för att skicka in föremålen. Sefinas personal värderar sedan föremålen och ger dig ett slutgiltigt bud. Om du accepterar budet får du pengar utbetalda till ditt konto.

Bra att veta

Sefina Pantbank erbjuder ett förmånligt sätt att låna pengar. Till skillnad från merparten av långivare vi på Comparia undersökt är Sefina precis som namnet antyder en pantbank. När du tar ett lån hos Sefina och andra pantbanker lånar du alltså på ett värdeföremål som även är säkerheten. Det innebär att både du som låntagare och Sefina som långivare löper en mindre risk jämfört med ett vanligt lån. Sefina håller ditt föremål i pant tills du betalar tillbaka lånet. Kan du inte betala tillbaka är den enda konsekvensen att du blir av med ditt värdeföremål som Sefina sedan säljer på auktion för att täcka sin kostnad. Dessutom får du tillbaka eventuellt överskott när auktionen är avslutad. Vanliga föremål att belåna är guldsmycken, klockor och musikinstrument. 

För att inte förlora pengar måste pantbanken ha en vinstmarginal och även ta betalt för värdering, handläggning och liknande. Det innebär att du i de flesta fall får mindre pengar för din sak än vad du (i bästa fall) skulle kunna få för föremålet vid en privat försäljning. Å andra sidan gäller detta även om du till exempel skulle till sälja ditt föremål till en secondhand-butik, då de också måste göra en vinst. Dessutom kan du när som helst under lånetiden lösa ut ditt föremål om du vill. Något som är en klar fördel om det rör dig om en föremål med stort affektionsvärde. Säljer du familjesilvret på blocket för att täcka en plötslig utgift är det borta för alltid.

Man ska också komma ihåg att en pantbank precis som ett traditionellt låneinstitut tar ut ränta på sina lån. Räntan är emellertid betydligt lägre vid pantbankslån än vid andra former av korta lån.

Kontakta Sefina

 • Sefina Svensk Pantbelåning AB
 • [email protected]
 • 0851765421
 • Sankt Eriksgatan 44, 112 34 Stockholm

Vår metodik

Comparia recenserar långivare med både fokus data och upplevelse. Data representerar ränta, avgifter, återbetalningstid, ålderskrav och andra värden som är tydliga och gå jämföra rakt av. Dessa samlar vi in via villkor, direkt på hemsidan eller genom att kontakta respektive långivare. Upplevelse kan framstå som mer rörligt och vi kollar t.ex. på hur svårt det är att söka, vad tidigare kunder skriver i sina recensioner eller hur ansökningsprocessen upplevs. Sammantaget får långivaren ett betyg som ska vara trovärdigt och kunna ligga till grund för ditt beslut. Du kan även läsa mer om vår redaktionella policy.