Hoppa till innehåll
Guide

Hur ränta på kreditkort fungerar

Hur ränta på kreditkort fungerar

Räntan på ett kreditkort utgår på det belopp du nyttjar och inte betalar tillbaka under den räntefria perioden. Ett kreditkorts ränta anges i som en årsränta och är runt 10 – 20%. Din faktiska räntekostnad per månad är dock lägre.

Vad är årsränta och kreditränta?

Årsränta och kreditränta är samma sak och är den ränta du betalar för att inte betala tillbaka nyttjad kredit på ett kreditkort. Den nyttjade krediten är inte den kredit du använder och betalar tillbaka under din räntefria period utan den som du väljer att delbetala. Även kallat utestående kreditsumma. Ett kreditkort ska inte förväxlas med räntefria lån även fast principen är detsamma.

För att göra ett exempel: Om du efter din räntefria period (30 – 60 dagar, varierar beroende på vilket kort du har) har nyttjat 10 000 kr som inte betalas tillbaka debiteras du en ränta. Har ditt kort en årsränta på 12% blir din debiterade ränta på 10 000 kr för månaden 1% (12/12 = 1%). I detta fall blir din ränta 100 kr.

Effektiv ränta

I exemplet ovan räknar vi ut att 12% årsränta och 10 000 kr i obetald kredit leder till 100 kr ränta per månad. Det är sant om man pratar om nominell ränta, de vill säga bara räntekostnaden för din kredit. Effektiv ränta (ränta + avgifter) är däremot ett mer rättvist begrepp om hur mycket du betalar för din kredit. Avgifter kan vara fakturaavgifter, påminnelseavgifter, kreditavgifter och många andra olika typer av avgifter.

Jämför kreditränta när du letar kreditkort

Vi på Comparia.se har sedan 2017 jämfört olika typer kort. Det är viktigt att du jämför kreditränta på ditt kreditkort för att skapa rätt förutsättningen att hitta det bästa kreditkortet för dig. En lägre kreditränta kommer ge dig ett billigare kreditkort om du planerar att nyttja räntan. Om du på andra hållet inte planerar att nyttja krediten utan bara använda kreditkort för bonus ska du söka en lång räntefri period.

Så får du en låg kreditränta:

  • Ansök om ett kort som har låg kreditränta
  • Ha god kreditvärdighet i de fall där räntan är individuell
  • Väg in avgifter som t.ex. årsavgift i din kalkyl