Hoppa till innehåll
Recension

Bynk

3

Bynk är en ny långivare som erbjuder privatlån från 10 000 kr upp till 300 000 kr med räntor från 3,95%. Det är chockerande billigt jämfört med många andra aktörer på Comparia.

Uppdaterad
Comparia.se » Bynk

Låninformation

  • Lånebelopp: 10000 - 300000 kr
  • Ränta: 1.95 - 19.95%
  • Löptid: 3 - 12 år
  • Ålderskrav: 20 år
  • Kreditupplysning: UC
  • Betalningsanmärkning: Inte OK
  • Direktutbetalning: Nej

Vilka är Bynk?

Bynk är en lånestartup som lanserades 2017 av grundaren till Lendo, Dennis Ahlsén. Bakom sig har Bynk mediejätten Schibsted, vilket betyder att det finns gott om pengar och en långsiktig plan för framtiden.

Grundfilosofin bakom Bynk är att du som långivare ska ha makt att påverka hur och när du betalar tillbaka på ditt lån. Med sin slogan “som en bank borde fungera” menar Bynk mer specifikt att de är en bank i mobilen som ska ge möjlighet för sina kunder att sänka sin ränta flera gånger per år utan att behöva fylla i några papper.

Detta möjliggörs genom att Bynk kontinuerligt samlar in data om sina kunders ekonomiska läge och bedömer kreditrisken med hjälp av innovativ teknik. Med Bynk har man möjlighet till fyra betalfria månader per år (vilka man som kund själv bestämmer när de ska utnyttjas), och man kan även pausa sina inbetalningar. Genom att betala tillbaka sina delbetalningar i tid kan man dessutom samla bynkpoäng som sedan kan användas för att betala tillbaka på sitt lån.

Vill bli mobilbank

Om Bynk blir en succé i klass med Lendo återstår att se, men planen verkar gå ut på att i första hand ta marknadsandelar inom privatlån och snabblån för att därefter kanske satsa på att bli en mer komplett bank. Bynks räntor ligger på en normal nivå om man jämför med deras konkurrenter och de flesta ärenden går att göra direkt i deras väl fungerande app.

Fördelar med Bynk

  • Kostnadsfri ansökan
  • Lån upp till 300 000 kr
  • Användarvänligheten är i toppklass
  • Lättanvänd app
  • Tydligt gränssnitt
  • Låga räntor för den som snabbt behöver ett snabblån
  • Kostnadsfritt att lösa lånet i förtid
  • Fyra betalningsfria månader per år

Tjäna Bynkpoäng

Vi gillar fintech- (finansteknik) inslaget i Bynk, där de byggt in funktioner som möjliggör att kunderna automatiskt får fördelar genom att tjäna Bynkpoäng. Bynkpoäng får du bl.a. genom att ladda ner appen och betala fakturor i tid. Poängen kan sedan användas för att betala av på lånet eller få bättre villkor.

Bynk app

När man tar ett lån hos Bynk och ser pengarna i appen betyder det att lånet är skickat för utbetalning och att pengarna finns på kontot dagen efter. Pengarna betalas vanligtvis ut inom 1-2 bankdagar. Med Bynks app har du även möjlighet att justera dina betalningar och utöka ditt lån direkt i appen.

Bynkbetyg

Det är utifrån bynkbetyg som räntan på ens lån beräknas. Bynks lägsta ränta är 3.95% och den högsta är 19.95%. Bynkbetyget bestäms bland annat utifrån den kreditupplysning som utförs i samband med att man ansöker om ett lån. För att få svar på vad ens bynkbetyg blir måste man göra en låneansökan och genomgå en fullständig kreditbedömning.

Innovativ kundtjänst

En annan fördel är kundtjänstens tillgänglighet, där du t.ex. kan chatta direkt med dem i Facebook messenger alla dagar från 08.00 till 24.00. Något som känns mycket modernt. Det går även att nå Bynk via telefon måndag till fredag och söndagar mellan 09.00 till 15.00.

Nackdelar med Bynk

Det känns onödigt att det krävs UC när man vill låna de lägre beloppen. Bynk skriver att de även jobbar med Bisnode men det framgår inte på vilket sätt. Vi hade gärna sett att det endast togs en kreditupplysning via Bisnode vid lån upp till 50 000 kr.

Att låna med anmärkningar är i dagsläget inte heller möjligt.

Varför startavgift?

Vi är som alltid skeptiska till startavgifter oavsett om det gäller lån, gymkort eller något annat. I Bynks fall är räntorna så låga att startavgiften knappast har någon betydelse i det långa loppet men varför inte ta bort den helt och få ännu nöjdare kunder?

Kontakta Bynk

Vår metodik

Comparia recenserar långivare med både fokus data och upplevelse. Data representerar ränta, avgifter, återbetalningstid, ålderskrav och andra värden som är tydliga och gå jämföra rakt av. Dessa samlar vi in via villkor, direkt på hemsidan eller genom att kontakta respektive långivare. Upplevelse kan framstå som mer rörligt och vi kollar t.ex. på hur svårt det är att söka, vad tidigare kunder skriver i sina recensioner eller hur ansökningsprocessen upplevs. Sammantaget får långivaren ett betyg som ska vara trovärdigt och kunna ligga till grund för ditt beslut. Du kan även läsa mer om vår redaktionella policy.