Bästa kreditkorten 2018 - Vilket kreditkort passar dig?

Vad är den viktigaste orsaken till att du skaffar ett kreditkort? Är det bonusen, smidig delbetalning eller reseförsäkringen? Kanske rabatterna? Stanna upp en sekund och fundera över vad du värderar högst. Det är även det som bör avgöra vilket som är det bästa kreditkortet för dig.

Väljer du rätt kreditkort, och hanterar kortet på ett korrekt sätt, kommer du få rabatter, försäkringar och erbjudanden långt över vad du betalar för kortet. Vi går igenom de bästa kreditkorten utifrån flera olika faktorer. Välj det kort som passar dig bäst.

 

Nytt för 2018 – bonusarna väger mindre tungt

1. Bonusarna minskar kraftigt

Under ett par år har kort efter kort minskat sin bonusnivå. Tidigare var det lätt att få 1% (och ibland ännu mer) i bonus på alla inköp. Det gjorde att kreditkortet med högst bonus ofta klassade som bäst. Handlade du med kortet för 10 000 kr per månad fick du tillbaka 1 200 kr i bonus per år.

Men efter ett EU-direktiv har bonusarna minskat till att nu högst ligga på 0,5% (men det finns några undantag). Det gör att bonusen inte längre väger lika tungt utifrån vilket kreditkort som är bäst.

2. Mer shoppingrabatter

Ett flertal kreditkort har idag cashbackfunktion vilket gör att du får tillbaka pengar (cashback) när kortet används för köp i vissa butiker. Det kan alltså liknas med bonusfunktionen men skillnaden är att cashback inte gäller på alla inköp utan enbart för vissa butiker.

Detta är en tjänst som blivit vanligare på kreditkort och på vissa går det att få rabatt på över 250 olika E-butiker. Med tanke på att bonusarna har minskat en hel del kan tillgång till cashback väga tungt om man söker det bästa kortet för bonus och återbäring.

 

Kortinfo – Bästa kreditkorten efter behov….

 

Bästa kreditkortet på utlandsresan

Det finns två saker att titta på när kreditkort ska användas på utlandsresan. För det första är det uttagsavgiften och valutapåslaget. Det är ”onödiga” avgifter som gärna kan undvikas. I flera jämförelser av resekreditkort är det just dessa avgifter som man fokuserar på. Det är helt korrekt om man enbart tittar på kostnaderna. Men det finns även ännu en aspekt.

 • Kreditkort som håller nere kostnaderna

Med Coop Mer undviker du både uttagsavgift och valutapåslag. Däremot har kortet en årsavgift på 348 kr (gratis första året). Med Bank Norwegian kreditkort undviker du uttagsavgift och årsavgift. Däremot har kortet valutapåslag på 1,75%. Handla för ca 20 000 kr med detta kort och det skapar samma kostnad som Coop Mer över ett år.

 • Men se även på fördelarna

Den andra saken att titta på är vilka fördelar som kreditkortet ger under själva resan. Dessa fördelar kan mycket väl väga upp nackdelen med avgifterna. Ett exempel är Supreme Card World som bland annat ger ca 1% i bonus, har StopService, gratis tillgång till lounger och Conciergeservice. Du får helt enkelt en helt annan service på resan. Bland dessa kort bör även korten från American Express nämnas som har en bra reseförsäkring, förtur till evenemang, billigare hotellbokningar m.m.

Nackdelen med dessa kort är däremot årskostnaden samt att de både har uttagsavgift och valutapåslag. Önskas conciergeservice får man räkna med att betala minst 1000 kr per år. Högre service, mer rabatter – men dyrare. De så kallade resekreditkorten kan alltså vara fördelaktiga utifrån att de är billiga att använda utomlands eller att de ger service och fördelar på resan. Vad väger tyngst?

Bästa resekortet enligt oss:

 Coop Mer - Kreditkort som ger bra bonus på matinköp.

Bästa kreditkortet – För välgörenhet

En kategori av kreditkort som sällan nämns är så kallade välgörenhetskreditkort. Kort som ger pengar till välgörenhet – utan att du betalar för det. Ett exempel är Supreme Card Woman där 1kr går till Cancerfonden varje gång ett köp sker med kortet. Sedan kortet lanserades 2009 har över 7 miljoner donerats till Cancerfonden tack vare detta kort. Du använder kortet som vanligt och får rabatter, bonus och flexibel kredit och utöver detta skänker pengar till forskningen. Ett annat är Nallekortet som ger 0,5 % av köpesumman till Barncancerfonden. Vilket kreditkort som är bäst i denna kategori beror delvis hur korten används men även vad man prioriterar för ändamål.

Bästa välgörenhetskorten enligt oss:

 Supreme Card Woman - Kreditkort som skänker 1 krona till Cancerfonden vid varje köp.

Bästa kreditkortet – För sparande

Det finns kreditkort med hög insättningsränta. Men dessa har generellt begränsning för hur stora belopp som får sparas. Kreditkorten från Preem och Shell ger exempelvis högre ränta än bankräntan men när man maximalt får spara 15 000 kr ger det knappast stor avkastning per år.

Bästa kreditkortet inom sparande blir därför Nowo kreditkort. Detta utan någon egentligen konkurrens från annat kort. Kortfattat så väljer du själv hur mycket extra du ska betala på månadsfakturan varje månad (utöver kreditkortsskulden) varpå denna summa avsätts in en fond. Ett sparande som du helt enkelt inte märker av.

Bästa kreditkortet för sparande enligt oss:

 Nowo - Bästa kreditkortet för sparande.

Bästa kreditkortet – För matinköp

Det finns idag bara tre kreditkort som är tydligt kopplade till en matkedja. Det är Ica, Coop och Shopppingkortet G-kås. Då Shoppingkortet enbart gäller i Ullared står kampen mellan ICA och Coop.  Coop Mer ger bättre bonus än ICA så utifrån det perspektivet skulle Coop Mer kunna utses till Bästa matkreditkort.

Om du däremot främst handlar på ICA är det självklart bättre att använda ICA´s kreditkort. Detta förutsatt att dubbelbonusen aktiveras genom att du även har lån, försäkring eller sparande på ICA. Kan du inte få dubbelbonus på ICA är det däremot bättre att använda vanliga medlemskortet för att samla poäng på ICA och sedan betala med annat kreditkort.

Bästa kreditkortet för matköp enligt oss:

 Coop Mer - Kreditkort som ger bra bonus på matinköp.

Bästa kreditkortet för shopping

Visserligen har många kreditkort fått lägre bonusnivå men detta har kompenseras med att många erbjuder stora shoppingrabatter. Ett exempel kan tas från Remember Flex, ett kreditkort med återbäringssystemet Remember Reward.

Så fungerar återbäring

Dessa återbäringssystem kan enbart användas vid köp via E-butiker. Du loggar in på kreditkortets hemsida och klickar på den butik du vill handla från (finns ofta 200 - 250 butiker att välja på) och genomför köp med kortet. På detta sätt ges återbäring på upp till 25 % per köp. Exempelvis ger Remember Reward 10 % på inköp hos Apoteket, 8 % hos Outnorth och 4 % hos Booking.

Genom att boka resan, köpa julklapparna och beställa medicinerna online skapas förutsättningar för att få tillbaka betydligt mer än vad de gamla bonussystemen gav på kreditkorten. Vill du ha ett kreditkort med så hög bonus som möjligt så räkna på vad du skulle få i återbäring via dessa Rewardsystem. Till stor sannolikhet är det bättre att välja ett kort med ett av dessa belöningsprogram. Eller varför välja? Det finns ett fåtal kort som både har bonusprogram och stora rabatter via återbäringssystem. Här kan exempelvis Marginalen Traveller nämnas.

Hur tungt väger shoppingförsäkringar?

Många kreditkort har försäkringar som är kopplade till shopping. Här finns exempelvis prisgaranti, allrisk, förlängd garanti och leveransförsäkring. Självklart är det en fördel att få ett extra försäkringsskydd men delvis täcker de samma sak som hemförsäkringen. Även om shoppingförsäkringar är fördelaktiga så är det sällan dessa nämns som en avgörande faktor när kreditkort jämförs. Vi väljer även att tona ner vikten av dessa försäkringar.

Bästa shoppingkortet enligt oss:

Remember Flex - Kreditkort med flexibel återbetalning.

 

Bästa kreditkortet - Billigare bensin

Väljer du ett kreditkort från ett bensinbolag för att få lägre kostnad för drivmedel? Välj i så fall ett bensinkort hos den kedja då tankar allra mest hos. Preem ger högst rabatt på bemannade stationer (25 öre) och ger 0,5 % på allmänna inköp. Circle K ger 15 öre på bemannade stationer och 0,3 % på allmänna inköp. Men genom att tanka minst 1000 liter på Circle K höjs bonusen till hela 1 % på de allmänna inköpen. Dessutom har flera av dessa bensinkort hög insättningsränta. Kortfattat så bör det bästa kreditkortet vara det som ges ut av den bensinkedja där du tankar oftast. Drivmedel bör även vara en större kostnad varje månad för att just bensinkort ska väljas. Se samtliga kreditkort för bensin.

Bästa bensinkortet enligt oss:

Preem - Kreditkort för dig som tankar mycket.

 

Bästa kreditkortet med bonus

Generellt är 0,5 % i bonus det högsta som går att få. Betala med kortet för 10 000 kr per månad och få därmed 600 kr i bonus per år. Det är knappast imponerande. Men det finns undantag. EveryDay Card ger 1 % på bensinstationer och matbutiker. Utöver det 0,5 % på övriga butiker. Då mat och drivmedel är två stora kostnadsposter i många hushåll ger detta extra bonus i jämförelse mot många andra kreditkort.

En annan väg till högre bonus är att välja nischade kreditkort. Coop ger exempelvis högre bonus på inköp hos Coop i likhet med hur Bank Norwegian ger högre bonus vid inköp av flygbiljetter hos dem. För att kunna få hög bonus krävs det att man väljer ett kreditkort med hög bonus hos en butik man handlar mycket hos.

Ett annat kort som kan nämnas här är Golf More. Kortet ger bonus på 1 % på samtliga inköp. Däremot kan bonusen sedan enbart växlas in hos samarbetspartners som exempelvis de golfklubbar i Sverige som är anslutna till Svenska golfförbundet. Ytterligare en väg är att välja ett dyrare kreditkort. Flera kort som kostar över 1000 kr per år har bonusnivån kvar på 1 %. Men det är knappast lönsamt i det fall kreditkortet främst tecknas för att få bonus.

Bästa kreditkortet med bonus enligt oss:

Bank Norwegian - Kreditkort med bra bonus på resor och inköp.

 

Bästa kreditkortet – För flexibel delbetalning

I en del jämförelser av kreditkort nämns att krediten alltid måste återbetalas helt varje månad eftersom det annars uppstår höga räntekostnader. Det är en grov förenkling och inte hela sanningen.
Skjuter du upp en betalning på 2000 kr en månad och har en ränta på hela 20 % innebär det ändå bara en kostnad på 34kr. Gör detta fem gånger per år och kostnaden för räntan är drygt 150 kr, för att ha en flexibel kredit som kan återbetalas efter eget behov. Självklart ska inte större belopp skjutas upp under flera månader – då kan det bli dyrt och det finns bättre ekonomiska alternativ. Kommer kreditkortet att användas som en ”flexibel buffert” är det fyra punkter som du bör titta på.

 • Räntan

Kommer krediten ofta delbetalas över flera månader finns en fördel att välja ett kreditkort med låg ränta. De bästa kreditkorten inom denna kategori är så kallade premiumkort. En del av dessa har ränta ner mot 5 % men kostar över 1000 kr per år och har mycket höga krav på inkomst.

När Privata Affärer år 2016 jämförde kreditkort utifrån ränta vann Swedbanks kort med en effektiv ränta på ca 10 %. En låg ränta på kreditkort som ”de flesta” kan teckna är kring 10 - 14 %.

 • Möjlighet till delbetalning

Flera kreditkort erbjuder delbetalning på enskilda inköp. Detta är ofta betydligt mer ekonomiskt än att använda krediten och betala av denna över flera månader. Remember Flex är ett av dessa kort där delbetalning kan registreras på köp mellan 3000 kr och 20 000 kr. Kostnaden är 59 kr per månad. Genomför en delbetalning på 10 000 kr under 12 månader och betala för detta 708 kr (under 10 % i effektiv ränta).

 • Kontantöverföring / fakturabetalning

Med fakturabetalning menas att fakturor kan betalas direkt med kortet via kreditkortets hemsida. Fördelen är att du därmed förflyttar kostnaden till kortet och automatiskt få 30 – 60 dagars räntefri period. Måste en räkning betalas, och du inte fått lönen ännu, kan funktionen vara mycket uppskattad.

 • Avikostnad

Flera kreditkort tar en aviavgift på 30 – 40 kr vid delbetalning. Finns möjligheten så välj ett kort utan aviavgift.

Bästa kreditkortet med flexibla betalningsmöjligheter enligt oss:

Remember Flex - Kreditkort med flexibel återbetalning.

Se på fördelarna - inte enstaka detaljer

 • Årsavgiften – Hur viktig är den?
 • Kreditnivå – Hur viktig är den?
 • Räntenivån – Hur viktig är den?
 • Reseförsäkring – Hur viktigt är det?
 • Räntefria dagar – Hur viktigt är det?
 • Bonus – Hur viktigt är det?